Događaji

#savjetovalište za trudnice

U župi Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije na Puntamici otvoren Centar za život

U župi Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije na Puntamici otvoren Centar za život
Suzana Jakšić Mandić (Radio Zadar)

U župi Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije na Puntamici danas je otvoren 'Centar za život'. Djelovat će u sklopu pastoralnog Centra i bit će savjetovalište i podrška trudnicama i rodiljama, majkama i očevima, kao i djeci od začeća djeteta i njegove najranije dobi.

Marija Šošić iz udruge 'Hrvatska za život' i inicijative '40 dana za život' za Dalmaciju predstavila je zadarski Centar.

- Centar je otvoren kao ured inicijative koja promiče kulturu života. Bit će podrška ženama koje pate od postabortivnog sindroma i mogu doći po pomoć, u njemu će se provoditi i programi za muškarce koji, praksa i svjedočanstva pokazuju, također pate zbog izgubljenog očinstva. Tu će se održavati seminari za parove koji žele djecu, a ne mogu ih imati, edukativne radionice i programi za mlade, djecu i roditelje - kazala nam je Šošić.

Voditeljica Centra u Zadru je Cecilija Pedić.

- Na raspolaganju će biti psiholozi, psihoterapeuti, psihijatri, svećenici, ginekolozi, odvjetnici i socijalni radnici. Centar je otvoren svakog četvrtka od 17 do 19 te po potrebi , možete se javiti na telefon i dogovoriti sastanak - ističe voditeljica zadarskog Centra. 

U Centru će biti i prostor za prikupljanje donacija kojima će se pomagati trudnice i majke u potrebi jer je i materijalna pomoć jako važan i sastavni dio djelovanja inicijative '40 dana za život', napominje Šošić.

- Članovi pružaju pomoć majkama u hrani, odjeći, pelenama, opremi za djecu i majku, kao i plaćanje stanarine, režija i bonova u hrani za obitelji u potrebi.

Zadarski 'Centar za život' je treći Centar za život u Hrvatskoj, nakon takvih centara koji djeluju u Zagrebu i Splitu. Nakon Zadra, udruga 'Hrvatska za život' planira otvoriti Centar za život u Vinkovcima i Vukovaru.