Događaji

sjednica vlade

Popuštaju se samo dvije mjere, Plenković najavio kad je moguće sljedeće popuštanje

Popuštaju se samo dvije mjere, Plenković najavio kad je moguće sljedeće popuštanje
Željko Lukunić/PIXSELL

Na sjednici Vlade premijer Plenković je najavio minimalno popuštanje mjera. Rekao je i kada se može očekivati novo popuštanje mjera.

"Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu koja je bila prije par tjedana. Zadnjih tjedan dana prosjek je 522 dnevno, a to je 7 puta manje nego prije mjesec i pol. Smrtnost također pada, što je dobro. To nam govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. 

Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i to da se s idejom o popuštanju mjera pristupa koordinirano. Nakon rasprava s vladom i Stožerom mi smo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u 2 segmenta. Prvi je osnovna škola, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu na nastavu, a drugi u dozvoljavanju sportskih aktivnosti na zraku", rekao je Plenković.

Rekao je i kada se može očekivati novo popuštanje mjera. 

"Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života", rekao je.


Reci što misliš!