Događaji

potreban je linearni akcelerator

Onkološki pacijenti iz Zadra na liječenje moraju putovati u Split ili Zagreb, a po putu su se događali i smrtni slučajevi

Onkološki pacijenti iz Zadra na liječenje moraju putovati u Split ili Zagreb, a po putu su se događali i smrtni slučajevi
OB Zadar

Onkološki bolesnici u Zadarskoj županiji, kojih je sve više, i dalje nemaju mogućnost cjelovitog liječenja u Zadru. Na zračenje moraju putovati u Split ili Zagreb. Građani su se uključili u akciju prikupljanja novca kako bi onkološki bolesnici što prije dobili prijeko potrebni uređaj.

Elvisu Beretinu iz Radovina prije pet i pol godina postavljena je teška dijagnoza - karcinom debelog crijeva. Dvadeset pet dana sanitetskim je vozilom s drugim onkološkim bolesnicima iz cijele županije svakodnevno putovao u Split na zračenje.

- Zamislite, dođemo, ja dobijem svoju terapiju i moram čekati druge pacijente. I onda opet vožnja amo, tamo, kaže Elvis Beretin.

Bolesnicima izmučenima terapijom svakodnevna putovanja dodatno otežavaju situaciju. Elvis se izliječio, ali ima onih koji nisu.

- Bila je čak situacija da su pacijenti preminuli na putu prema Splitu ili Zagrebu. Ne zato što je transport bio loš, nego jednostavno je bila takva situacija, ispričala je Mirka Batur iz Lige protiv raka Zadar.

Godišnje je u Zadru oko tisuću novooboljelih od karcinoma. Gravitira mu i oko 250 tisuća stanovnika okolnih područja. S obzirom na te brojeve, potrebna su im i dva linearna akceleratora, ne samo jedan.

- Očekujemo i podršku Ministarstva, da se uključimo bar kao pilot-projekt i da nam se omogući da imamo liječenje. Vjerujem da će se tada pokazati potreba da se i u drugim manjim centrima osniva subcentar za onkološko liječenje, ističe Branko Dukić, zadarski gradonačelnik i predsjednik Lige protiv raka Zadar.

Liga protiv raka dosad je prikupila oko 3 milijuna kuna različitim akcijama i donacijama umjetničkih djela. Zahvaljujući medijskoj kampanji "Zraka za život", i građani sve više uplaćuju.

Većina upućenih kaže - nije pitanje treba li Zadru uređaj za zračenje, on im je trebao još jučer.

Kako pomoći?

Liga protiv raka Zadar otvorila je telefonsku liniju putem koje je moguće uključiti se u humanitarnu akciju "Zraka za život" prikupljanja sredstava za kupnju linearnog akceleratora Općoj bolnici Zadar. Svi oni koji se žele uključiti u ovu akciju pozivom na broj 060-9001 mogu donirati iznos od 6,25 kuna. 


Reci što misliš!