Događaji

zaštitnik mjesta

Bulić proslavio svetkovinu sv. Antuna Pustinjaka opata

Bulić proslavio svetkovinu sv. Antuna Pustinjaka opata
Marko Ledenko - Mane

Mještani Bulića u nedjelju 17. siječnja 2021. svečano su proslavili svetkovinu sv. Antuna Pustinjaka opata, nebeskog zaštitnika mjesta.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Poštujući epidemiološke mjere,  vjernici su ispunili prostor crkve, a bilo je lijepo vidjeti i mlade obitelji s djecom na misnom slavlju. 

Mješoviti crkveni zbor iz susjednog Vukšića uveličao je  slavlje pjevanjem čuvene tradicionalne  starodrevene pučke „vukšićke mise“.

- Stjecanje novca i uživanje u njemu smatraj kratkotrajnom maštarijom. Jer, kakva je korist stjecati ono što se ne može ponijeti u duhu? Nije li bolje sticati ono što možemo ponijeti sa sobom: pravednost, mudrost, hrabrost, prosuđivanje, ljubav i vjeru?" . Ovo su riječi sv. Antuna Pustinjaka, koje nam poručuju da u životu možeš ostati bez svega,  ali bez Boga ne možeš. Htio je da Gospodin svu slabost uzme od njega, da živi svetim načinom života i u tom je uspjevao.

Preko sv. Antuna bog se na jedan poseban način proslavio. Mi trebamo božju blizinu ,  jer je to svakome od nas potrebno i  zato ne dopustimo da nas naši grijesi spriječe da dođemo pred lice božje. Neka tako bude po zagovoru sv. Antuna,  da nas Bog sve sačuva od svakog zla, rekao je u nadahnutij homiliji fra Božo Mandarić.

Crkva sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je od 1892 -1894.g. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u sv. Antun. Najnovija obnova počela je 1988.g.  Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi.  Crkvu su tijekom Domovinskog rata srbočetnici  do temelja  porušili i odnijeli oba zvona , koja do danas nisu pronađena.

Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika s novim zvonima,  te je dovršena 2003. godine.  Ispred crkve sv. Antuna 2013. postavljena je bista don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.


Reci što misliš!