Događaji

#koronavirus

Slovenija: 1767 novozaraženih, stanje epidemije produljeno za dva mjeseca

Slovenija: 1767 novozaraženih, stanje epidemije produljeno za dva mjeseca

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1767 novih zaraza koronavirusa, a restriktivne mjere ostaju na snazi još najmanje do 22. siječnja, objavila je u četvrtak slovenska vlada istodobno produživši i stanje epidemije za dva mjeseca.

Stanje epidemije produženo je za iduća dva mjeseca, što je zakonski okvir koji vladi omogućava da u tom razdoblju prilagođava i mijenja protuepidemijske mjere, ovisno o situaciji. 

Kao jedan od rijetkih odluka "popuštanja" mjera u zadnje vrijeme, vlada premijera Janeza Janše sinoć je objavila da se ponovo dopušta rad kemijskih čistionica, no sve druge mjere ostaju na snazi, uključujući zabranu javnih okupljanja, druženje samo u obiteljskom krugu šest osoba, policijski sat, te načelnu zabranu kretanja izvan granica općina prebivališta.

S druge strane, još nema ništa od otvaranja obrazovnog sustava, što je jedan od prioriteta pri budućem "otvaranju", pa se nastava i dalje odvija on-line. Zbog toga je skupina roditelja iz Celja na ustavi sud dala zahtjev za provjeru ustavnosti takve odluke vlade, navode da tako nastaje velika šteta za učenike i cijelo društvo jer učenje "od kuće" traje već mjesecima.

Vlada je ovih dana objavila da nema uvjeta za popuštanje mjera jer je broj dnevnih zaraza i dalje previsok, premda se stabilizira broj hospitalizacija koji više nije tako visok.

Prema podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, u zadnja 24 sata u Sloveniji je sa  5637 PCR testova potvrđeno 1415 zaraza, a sa 5857 brzih antigenskih testova još 352 infekcije.

Pri tome je postotak pozitivnih testova kod PCR testova iznosio 25,1 posto, a kod antigenskih  6 posto.

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno iznosi 23230, a prosječni dnevni broj zaraza  u razdoblju sedam dana iznosi 1549, pa oba indikatora imaju trend pada.

Prema trenutno dostupnim podacima, u bolnicama je 1244 oboljelih od covida-19, što je nekoliko pacijenata više nego prethodni dan, a na intenzivnim odjelima ih je 205.

Po trenutnim podacima slovenskog  ministarstva zdravstva u zadnja 24 sata bilo je 17 preminulih od posljedica bolesti, a Covid-19 do sada je ukupno odnio 3070 života.

Do sada je u Sloveniji cjepivom protiv Covida-19 vakcinirano 24.462 osoba, prema zadnjem podatku koji uključuje stanje od utorka.


Reci što misliš!