#srcezadarsko
Zadarski kuhari nastavljaju pripremati obroke za potresom pogođena područja
Već prvoga dana Nove godine vlasnik "Četiri kantuna" Vinko Smokrović okupio je svoje radnike i partnere, te s namirnicama za dva dana krenuo put Gline. I danas je ondje, gdje još nekoliko dana nastavljaju kuhati za unesrećene građane, volontere i druge koji pomažu na tom prostoru.
Od prvoga dana kada je razoran potres pogodio područje Petrinje, Gline i okolnih mjesta čitava Hrvatska je željela pomoći. Skupljala se humanitarna pomoć, razne službe krenule su na razorena područja, a uključili su se i navijači, te zadarski ugostitelji koji su kuhali i još kuhaju za sve potrebite.
I dok ste slušali, geladli i čitali o žrtvama potresa na Banovini, kojima su dobri ljudi omogućili smještaj na zadarskom području, zadarski ugostitelji otišli su na područja teško pogođena potresom.
Već prvoga dana Nove godine vlasnik "Četiri kantuna" Vinko Smokrović okupio je svoje radnike i partnere, te s namirnicama za dva dana krenuo put Gline. I danas je ondje, gdje još nekoliko dana nastavljaju kuhati za unesrećene građane, volontere i druge koji pomažu na tom prostoru.
Prije 12 dana najprije su u suradnji s Nacionalnom udrugom ugostitelja podigli šator, a prve obroke poslužili su 2. siječnja oko 13 sati. Rekao nam je koga su u početku hranili.
- U početku su u pravilu bili volonteri, vojska, policija, aktivisti Crvenoga križa i pripadnici Civilne zaštite. A nakon nekoliko dana hrana se počela dostavljati po kućama u okolnim selima, kaže Smokrović. Oko osamdeset posto namirnica osiguravali su preko Nacionalne udruge ugostitelja.
- Kasnije smo dobivali i od Crvenoga križa, a kad su se oslobodile državne rezerve stigao je i taj dio. No jedan veliki dio smo kupili sami prije polaska u Glinu, dodaje zadarski ugostitelj.
Kako se ovih dana u javnosti povela rasprava o suradnji ugostitelja i drugih službi, Smokrović kaže kako su njihova iskustva pozitivna.
- Tu u Glini je jako dobro, suradnja je bila dobra i s Crvenim križem i s gradskom upravom, konkretno dogradonačelnikom, s privrednicima, primjerice drvnim centrom "Sheriff". Svi su nam dali i pružili ono što su mogli i imali, zakljujučuje Smokrović. Dodaje kako ondje ostaju još nekoliko dana kuhati i posluživati obroke, dok taj posao od njih ne preuzme tvrtka "Pleter".
U Glini su bili i djelatnici još jednog zadarskoga restorana - "Bruschetta". Kako nam je rekao vlasnik Božidar Vedrić ondje su došli u srijedu i ostali do ponedjeljka.
- Kakako koji dan, kuhali smo u prosjeku dvije tisuće obroka dnevno, a nekada i do tri. kaže Vedrić i dodaje da su među "kuharima" bili i kolege iz ostalih krajeva, od Dalmacije do Istre.
Izdvojeno
-
Vodeći dvojac talijanskog nogometnog prvenstva, Milan i Inter, u svojim je susretima 19. kola osvojio samo bod, Milan je izgubio kao domaćin od Atalante sa 0-3 (0-1), dok je istovremeno Inter na gostovanju kod Udinesea odigrao samo 0-0.
-
Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Lino Červar najavio je odlazak s te dužnosti po završetku Svjetskog prvenstva nakon 19-23 poraza od Argentine u drugom krugu natjecanja kojim su praktički izgubljeni izgledi za prolazak u četvrtfinale.
-
Opuštanje je izuzetno važno za vaše psihičko i fizičko zdravlje, pa evo nekoliko savjeta kako ćete to najlakše napraviti.
-
Uređaj vrijedan 25 milijuna kuna.
Reci što misliš!