Okusi Zadarske županije
EDIC i ZADRA NOVA predstavili kuharicu „Kulinarsko putovanje kroz Europu“
U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Zadar i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA održano je, 23. prosinca 2020. godine, virtualno predstavljanje kuharice „Kulinarsko putovanje kroz Europu“.
Kuharica se naslanja na kampanju Europske komisije „Kulinarsko putovanje kroz Europu“ i u njoj su prezentirana jela u čijoj pripremi se koriste namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla. Sustavima zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) štiti se ime proizvoda koji dolaze iz određenog područja i proizvedeni su tradicionalnim postupkom.
Dio kuharice su i Okusi Zadarske županije, tj. jela u čijoj pripremi se koriste namirnice s oznakom zemljopisnog podrijetla s područja Zadarske županije (Paška janjetina, Paška sol, Paški sir, Dalmatinski pršut, a tu je još i Novigradska dagnja koja je u postupku dobivanja EU oznake zemljopisnog podrijetla).
Okuse Zadarske županije pripremili su mentori iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar Kristina Lončar i Renato Kraljev te učenice i učenici Mate Kapović, Josip Gržeta, Šime Fižuleto, Dijana Pastvečko, Jakov Gažić, Patricija Marinović, Nika Marasović, Matej Jokić, Nika Ožaković, Sara Šarlija, Martina Karamarko i Marko Bakulin.
Receptima okupljenima u kuharici zastupljena je svaka od zemalja članica EU, a tradicionalni okusi prožeti su osobnim dodatkom svakog od autora recepata. Recepte su kroz kampanju Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pripremali gastro blogeri Tamara Ivančić – Ave Dulcis; Gladuša; Nataša Rajčević – Burbon i borovnice; Darko Kontin; Maja Brekalo - Delicious and Healthy by Maya te Recepttura.
Zajedničko svim receptima je da u sebi sadrže namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla ili su pak zajamčeno tradicionalni specijaliteti.
U kuharici je ukupno 35 recepata, 27 za svaku od zemalja članica EU i osam iz Zadarske županije. Okuse Zadarske županije donose Iški lopiž s paškom janjetinom, Rolice od dalmatinskog pršuta, Šureni paški sir, Rižot s novigradskim dagnjama, Banjski burdet od sipe, Štrudla od skute, Molatska torta i Slani inćuni.
Svi zainteresirani svoj besplatni primjerak mogu pronaći na izložbenom mjestu EDIC-a Zadar na adresi Put Murvice 14 (2. kat) Zadar, radnim danom od 8 do 17 sati ili u online verziji na mrežnim stranicama edic-zadar.com ili poveznici na Facebook EDIC Zadar.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
Izdvojeno
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
-
Nema sumnje da je retinol jedan od najučinkovitijih sredstava za borbu protiv bora i znakova starenja kože. Taj skup sintetičkih molekula dobivenih iz vitamina A, sveti je gral pomlađujućih sastojaka - pomlađuje, obnavljaja strukturu i kvalitetu kože, zaglađuje bore, smanjuje hiperpigmentacijske mrlje, ublažava akne…
Reci što misliš!