Događaji

POLICIJA ODLUČNO REAGIRALA

HND pozdravlja privođenje muškarca koji je prijetio smrću zadarskoj novinarki

HND pozdravlja privođenje muškarca koji je prijetio smrću zadarskoj novinarki
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravilo je u četvrtak odlučnu reakciju zadarske policije koja je brzo privela muškarca osumnjičenog za prijetnje smrću zadarskoj novinarki.

Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja odlučnu reakciju Policijske uprave zadarske i brzo policijsko privođenje muškarca osumnjičenog za prijetnje smrću novinarima koji su, izvještavajući o grubom kršenju mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite, samo radili svoj posao, ističe se u priopćenju HND-a.

Novinari Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr pisali su o vjenčanju u Slivnici Gornjoj održanom unatoč mjerama Nacionalnog stožera, koji je zabranio održavanje svadbenih svečanosti.

Čim je priča objavljena, u prostorije dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru ušle su dvije muške osobe srednjih godina s kirurškim maskama na licu. Jedan od njih novinare je nazvao lešinarima i zaprijetio da će sve one koji su pisali o tome "ubiti i zaklati k'o mačiće". Nakon toga su obojica napustila redakciju poručivši da će se vratiti kad obiđu i redakciju Zadarskog lista.

Prijetnje su odmah prijavljene, a zadarskoj policiji nije trebalo dugo da privede pedesetogodišnjaka, preda ga pritvorskom nadzorniku i podnese kaznenu prijavu.

Kolegice i kolege novinari diljem Hrvatske, posebno u manjim sredinama i lokalnim medijima, svakodnevno su izloženi govoru mržnje na društvenim mrežama te izravnim verbalnim pritiscima i uvredama, a nerijetke su i ozbiljne prijetnje i fizički napadi.

HND već godinama upozorava na sve agresivnije pokušaje zastrašivanja novinara, problem njihove sigurnost i mlake ili gotovo nikakve reakcije svih onih koji bi trebali poštivati i provoditi zakone, stoji u priopćenju koje je za Izvršni odbor HND-a potpisao Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva.


Reci što misliš!