Događaji

U protivnom, slijede kazne

PU zadarska upozorava vozače na zimske uvjete na cestama

PU zadarska upozorava vozače na zimske uvjete na cestama
Ivo Cagalj/PIXSELL

Podsjećamo vozače motornih vozila da sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama obveza korištenja zimske opreme počinje od 15.11. 2020. i traje do 15.4.2021. u uvjetima kada je kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica, a na snazi su zimski uvjeti i na cestama na području naše županije

S obzirom na predstojeće zimske uvjete prometovanja te obveze korištenja zimske opreme (15.11. 2020. do 15.4.2021.) podsjećamo vozače motornih vozila da sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u uvjetima kada je kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica tj. u slučaju nastupanja zimskih uvjeta na cestama vozila moraju imati propisanu zimsku opremu.

Tijekom jučerašnjeg dana policijski službenici su na području Gračaca, gdje su nastupili zimski uvjeti, prilikom pojačane kontrole prometa su evidentirali 11 prekršaja zbog prekršaja iz čl. 193. stavak. 2. ZSPC, za što su naplaćene 3 novčane kazne te izdano je 8 izvješća za plaćanje u roku 3 dana (Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom).
 
Također je sankcionirano 5 vozača zbog  prekršaja iz čl. 12. st. 4. ZSPC, za što su naplaćene 2 novčane kazne i izdana 3 izvješća za plaćanje u roku 3 dana (Sudionici u prometu dužni su držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova) nepoštivanje postavljenog prometnog znaka.

Pod zimskom opremom sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti za vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom teretnih automobila i autobusa podrazumijevaju se zimske gume (M+S) ili lanci na pogonskim kotačima. Teretna vozila i autobusi koji zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima, a gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama u prometnoj dozvoli. Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), po konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).

Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.
Iznimno od navedenih odredbi na temelju Odluke o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj propisana je obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine koja se odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na zimskim dionicama.

Pozivamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, pri vožnji u kolonama povećaju razmak između vozila imajući na umu duži zaustavni put, izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, pravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom, pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“ zbog toga na tim mjestima pozivamo vozače na osobit oprez.

Savjete za vozače i zakonske odredbe pogledajte OVDJE.