Događaji

čestitke!

Paški pčelari Josip Dunđer i Jure Fabijanić postigli su velik uspjeh sa svojim medom od kadulje

Paški pčelari Josip Dunđer i Jure Fabijanić postigli su velik uspjeh sa svojim medom od kadulje

Pčelari s otoka Paga, Josip Dunđer iz Paga i Jure Fabijanić iz Šimuna su, na ovogodišnjem, 5. Hrvatskom ocjenjivanju kvalitete meda od kadulje SALVIA AUREA 2020., sa svojim medom od kadulje postigli velik uspjeh.

Na tom velikom i tradicionalnom natjecanju, koje okuplja velik broj proizvođača meda od kadulje, Josip Dunđer iz Paga osvojio je 3., a Jure Fabijanić iz Šimuna osvojio je 5. mjesto.

Ovogodišnje, 5. Hrvatsko ocjenjivanje kvalitete meda od kadulje "Salvia Aurea" 2020. organiziralo je Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije-Primorsko-goranski pčelarski savez.

Mirko Almaši, predsjednik Organizacijskog odbora rekao je kako se, zbog pogoršanje epidemiološke situacije oko korona virusa u Republici Hrvatskoj, svečana dodjela priznanja povodom 5. Hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje SALVIA AUREA 2020 mora odgoditi. O naknadnom održavanju javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Kako su pojasnili organizatori, metoda ocjenjivanja bila je kvantitativno-deskriptivna metoda ocjenjivanja kvalitete meda Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda (HUSAM) od 100 bodova. Uzorci meda podvrgnuti su laboratorijskoj provjeri kvalitete–kemijskoj i melisopalinološkoj (peludnoj) analizi. Kemijski parametri koji su se ocjenjivali uključivali su postotak vlage, električnu provodnost te udio hidroksimetilfurfurola (HMF) u uzorcima meda. Melisopalinološka (peludna) ocjena uzoraka meda je provedena u cilju potvrđivanja botaničkog podrijetla meda kao i pripadnosti proizvedenih uzoraka deklariranom klimatološkom i zemljopisnom području. Senzorsko ocjenjivanje meda provedeno je prema kvantitativno-deskriptivnoj metodi ocjenjivanja kvalitete meda Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda od 100 bodova uz korištenje senzorskog obrasca za uniflorni med.

Postupak senzorskog ocjenjivanja meda na natjecanju „Salvia aurea 2020“ provela je stručna komisija za senzorsko ocjenjivanje meda, a članovi komisije bili su članovi Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda (HUSAM), senzorski analitičari meda mr.sc. Itana Bokan, Ivan Kovač, Tomislav Pavlešić, mr.sc. Dijana Mišetić Ostojić, Mirko Almaši i prof.dr.sc. Dražen Lušić.

Organizatori su naveli kako je ove godine proizvodnja meda od kadulje bila mala zbog izrazito nepovoljnih uvjeta za pčelinju pašu kadulje.


Reci što misliš!