Događaji

kazne za prekrištelje mjera

Sustav prijavljivanja u Hrvatskoj neće zaživjeti

U Bukureštu i Ateni na početku studenog, policajci pišu kazne za nenošenje maski u zatvorenom, Rumunji i Grci su bili među posljednjima koji su propisali kažnjavanje. Gotovo cijela Europa uvela je kazne prije Hrvatske.

Kazne će stupiti na snagu kad Sabor usvoji izmijene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti o čemu se upravo vodi jako živa i žustra rasprava između vlasti i oporbe ali je i dobar dio javnosti podijeljen. Jedni misle da se ovakvim kaznama ugrožavaju Ustavna prava i slobode a drugi da se njima spašavaju životi. Ipak najviše polemike je izazvao jučerašnji apel ministra Vilija Beroša da građani prijavljuju jedni druge zbog kršenja mjera.

''Svi oni koji žele dobro hrvatskim građanima vjerujem da će prijaviti takva okupljanja'', kazao je Beroš.

Neće. Svaki hrvatski haustor danas ima samo jednu top temu, tko je druker, hoće li susjed cinkati susjeda? Na nasumičnom uličnom uzorku - od kestenjara do taksista – zaključili smo da dojavni sustav obrane i zaštite baš i ne prolazi.

''Pa, ako je neki velik tulum možda da, ali ako samo čujem buku ne'', komentirala je Dragica iz Zagreba.

''Da bi prijavio vjerojatno ne bi, nisam takva osoba, ali znam da ima nekih koji samo čekaju'', komentirao je taksist Robert.

''Prvo bi njima rekao da to nije u redu, a poslije normalno'', izjavio je kestenjar Miško.

''Normalno da ne bi. Izdajnik je za mene dno dna, Dante kaže deveti krug pakla'', izjavio je Ante iz Splita.

Pogrešno je shvaćena Beroševa izjava. Nije zagovarao cinkarenje, brane ga danas u HDZ-u.

''Ne znam tko je tu tezu o cinkarenju susjed susjeda rekao'', rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

'Nikome nije bila namjera ni u primisli da se ovime uvodi represija'', kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Neće policija nikoga goniti za okupljanje, ni globiti za maske bar još nekoliko dana, jer o zakonu će se vjerojatno tek u petak glasati u Saboru. Ako prođe, na snagu bi mogao stupiti za vikend. 

''Treba biti veća i trebala je biti odavno veća'', smatra Laura iz Zagreba.

U  Bukureštu i Ateni na početku studenog, policajci pišu kazne za nenošenje maski u zatvorenom, Rumunji i Grci su bili među posljednjima koji su propisali kažnjavanje. Gotovo cijela Europa uvela je kazne prije Hrvatske. Od rujna Britanci plaćaju 1700 kuna ako je ne nose, Španjolci 900, Francuzi 1200 kuna, Nijemci 375, Talijani 3000, kao i Slovenci. Krajem listopada kazne su uvedene i u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj 400 kuna, u Federaciji 2000. U Srbiji je kazna 300 kuna. 

''Mislim da su bez veze i kazne i maske i sve to skupa, toga je više dosta'', komentirao je Čedomir iz Rijeke.

Kontrolor ovih dana ima i epidemiološku svrhu. Kad on uđe, pola tramvaja se razbježi.  U ovom trenutku maksimalno može biti 81 putnik, to je tih 40 posto, jer tramvaj inače prima do 200 putnika

U tramvajima i autobusima se putnici zasad drže mjera, osim ako im se ne žuri na posao ili u školi. Ili ako vani nije jako hladno pa je teško čekati drugi, prazniji tramvaj.

''A ako je velika gužva ne uđem'', rekao je građanin.

O ukidanju tramvajskih i autobusnih linija zasad u Hrvatskoj rasprave nema. Tek rijetke države su u drugom jesenskom valu zaustavile javni prijevoz, poput Slovenije ili Austrije. One su to učinile kad su imale puno manje korona brojke nego što danas ima Hrvatska.


Reci što misliš!