Događaji

u dužini od 100 m

Završeno postavljenje zaštitne ograde uz potok Veruga u Neviđanima

Završeno postavljenje zaštitne ograde uz potok Veruga u Neviđanima
Otok Pašman

Zaštitna ograda je postavljena u dužini od 100 m na dionici gdje je postojala opasnost od pada u korito potoka.

Još 2018. godine se krenulo s projektom kinetiranja odnosno uređenja korita potoka Veruga s ciljem da se poveća kapacitet protoka vode te na taj način značajno poveća obrana od poplava. Investitor projekta, čija vrijednost je 4,5 milijuna kuna, su Hrvatske vode, a radove je izvodila tvrtka Vodoinstalacija.  

Iz Hrvatskih voda saznajemo da se regulirani dio korita proteže od glavne otočke ceste pa do ulaska u more dužinom od 650 m, a po završetku uređenja početkom 2020. godine, kad je dobivena i uporabna dozvola, protok vode se povećao na 2,5 m3 u sekundi. U projekt je bila uključena i izgradnja više propusta preko ceste čime se omogućio pristup od ceste prema parcelama s druge strane potoka.

Međutim nakon završetka kinetiranja potoka ostao je problem sigurnosti prolaska uz potok pogotovo za djecu koja šetaju ili voze biciklu cestom na jednom manjem dijelu dionice korita gdje je postojala mogućnost pada u korito dubine 1,5 metara. Inicijalno projekt je uključivao samo izdizanje kamene obloge korita u visini do 30 cm, međutim sad je sigurnost znatno povećana izgradnjom zaštitne ograde u dužini od 100 m postavljenom na kamenu oblogu.

 


Reci što misliš!