Događaji

#koronavirus

Nakon izlaska iz karantene gotovo cijela Engleska ide pod stroge lokalne mjere

Nakon izlaska iz karantene gotovo cijela Engleska ide pod stroge lokalne mjere
Shutterstock

Velika većina od 56 milijuna stanovnika Engleske, uključujući London, i dalje će živjeti pod strogim mjerama nakon završetka karantene početkom prosinca, objavila je u četvrtak britanska vlada, dodajući da će se protiv pandemije odsad boriti na lokalnoj razini.

Nakon mjesec dana opće karantene koja završava 2. prosinca, Engleska će uvesti lokalna ograničenja ovisno o učestalosti virusa, prema sustavu na tri razine.

"Nacionalne mjere (karantene) su omogućile uspješno preokrenuti krivulju" epidemije, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancook zastupnicima, uz pad broja zaraza i hospitalizacija.

"Razumijem učinak ovih mjera, ali one su bile potrebne zbog obima prijetnje s kojom smo suočeni", inzistirao je i naglasio da će lokalna ograničenja biti stroža od onih prije karantene "kako bi se virus zadržalo pod kontrolom".

Diljem Engleske otvorit će se trgovine koje nisu nužne, a škole će i dalje održavati nastavu. U svim slučajevima gdje je to moguće preporučuje se rad od kuće.

Ali u područjima gdje je na snazi najviše upozorenje, poput Birminghama, Manchestera, Newcastlea, Bristola i Leedsa, pubovi i restorani će ostati zatvoreni i nudit će samo dostavu. Bit će zabranjeni susreti s osobama iz drugih kućanstava i u zatvorenim i na otvorenome, osim iznimno u parkovima.

U Londonu kao i većini Engleske, rizik je ocijenjen visokim (2. razina). Pubovi i restorani mogu raditi jedino ako poslužuju obroke, a susreti članova raznih kućanstava su ograničeni na šest osoba vani i zabranjeni su u zatvorenom.

Nove procjene će biti objavljene 16. prosinca.

Britanske vlasti su početkom tjedna odlučile tijekom nekoliko dana za Božić ublažiti mjere ograničenja poduzete u sklopu borbe protiv novog koronavirusa i dozvoliti obiteljska okupljanja od 23. do 27. prosinca.

Velika Britanija, gdje svaka regija određuje vlastitu strategiju, ima 56.500 umrlih, najviše u Europi i 1,5 milijuna pozitivnih slučajeva.


Reci što misliš!