Događaji

dan grada zadra

Mons. Josip Lenkić predvodio misno slavlje povodom blagdana sv. Krševana

Mons. Josip Lenkić predvodio misno slavlje povodom blagdana sv. Krševana
Ines Grbić

Blagdan sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, proslavljen je u utorak 24. studenog, svečanim večernjim misnim slavljem koje je u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Zahvalivši za dar mučeništva sv. Krševana koji stoljećima svojim zagovorom bdije nad Zadrom, mons. Lenkić u propovijedi je govorio o vrijednosti mučeništva svetaca. 

"Mučenici su bili velika snaga Crkve u njenim početcima, kad je proživljavala najteže kušnje i stradanja i kada je mogla preživjeti samo snagom mučeništva. Dok Crkva bude imala mučenika, „vrata paklena neće je nadvladati“. Mučeništvo je bilo cijena rasta Crkve u prošlosti, a to je i u sadašnjosti i u budućnosti. Mučenik je svaki kršćanin koji dosljedno živi svoju vjeru i ostaje vjeran načelima kršćanskog nauka. Na takvo mučeništvo pozvani su svi vjernici", poručio je mons. Lenkić.

Sv. Krševan je za Dioklecijanovih progona u 4. st. pogubljen odsijecanjem glave jer se nije htio odreći ispovijedanja vjere u Isusa Krista, na što su ga vlasti pozvale tim više što je bio vojni časnik, državni službenik. Odbio je promaknuće na viši položaj u Rimskom carstvu, ne želeći izigrati svoje uvjerenje da je Isus Krist očekivani Mesija, Spasitelj i Otkupitelj ljudi.

"Tajna svetaca i mučenika upravo je u povezanosti s Kristom. Sveci nam svjedoče da se može živjeti po evanđelju. Oni svjedoče i potvrđuju da je moguće biti kršćaninom ne samo uvjerenjem, nego i životom. Odnosno, evanđelje se može ostvarivati u svakodnevnom životu izvršavanjem obiteljskih, profesionalnih i društvenih obveza i zadaća. Na taj način sveci pokazuju kako vjera nije nikakva ‘privatna stvar’ koja služi za osobnu utjehu, nego snaga kojom pojedinci i zajednice vjernika pridonose autentičnoj preobrazbi ljudske zajednice", poručio je mons. Lenkić.

"Nositi ime nekog Božjega ugodnika, biti povjeren zaštiti nekog sveca, izabrati nekog sveca za zaštitnika svoga grada oduvijek je bilo časno, ali i nadahnjujuće. Sveci su naši zagovornici pred Božjim licem, ali oni su nam i uzori za nasljedovanje. Dok čvrsto vjerujemo u zagovor našeg nebeskog zaštitnika sv. Krševana, ujedno se pitamo u čemu nam on može biti uzor u koji se trebamo ugledati", potaknuo je mons. Lenkić, istaknuvši da nam je taj Kristov svjedok "uzor u svojoj ljubavi prema Isusu i vjeri koju je dosljedno posvjedočio i svojim životom. U tome nam je svaki kršćanski mučenik i svetac uzor. Jer sve ono što su činili u svom životu i sa svojim životom, bilo je motivirano vjerom i ljubavlju prema Bogu u kojem su nalazili poticaj i za ljubav prema čovjeku", poručio je mons. Lenkić.

"Od svojih početaka Crkva je osobito bila svjesna snage mučeničke krvi, što je crkveni pisac Tertulijan izrazio čuvenom rečenicom: „Krv mučenika sjeme je novih kršćana“. Prvi kršćani su progonjeni i ubijani, ne zato što su nekome zlo činili, nego samo zbog vjere u Isusa kao Sina Božjega i što je njihova vjera bila različita od one koju su imali carevi i moćnici toga vremena. Istina je da su svi ti mučenici mogli spasiti svoje živote, izbjeći mučeništvo i smrt. Bilo je dovoljno samo da se odreknu Isusa, da ga zaniječu i nitko ih ne bi dirao. Ali, oni to nisu mogli", istaknuo je mons. Lenkić, naglasivši kako "stradanje brojnih kršćana s molitvama na usnama i mirnim podnošenjem muka pokazuje da se oni nisu bojali ni cara ni mučeništva. Njihova je sigurnost i mir izvirala iz Kristovih obećanja: „Tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga“", rekao je don Josip.

"Isusov primjer potpunog predanja u Očeve ruke u najtežem trenutku života bio je i kršćanima kroz povijest jedino mjerilo i pravi putokaz. Vjerovali su njemu koji je govorio: „Što koristi čovjeku da cijeli svijet dobije, a dušu svoju izgubi“. U Predslovlju mučenika Crkva za mučeništvo ne nalazi objašnjenje u ljudskoj moći, nego u Božjoj snazi. To znači da bez pomoći milosti Božje nije moguće mučenički ili svjedočki živjeti, a kamoli slobodno prihvatiti smrt radi očuvanja vjere", naglasio je mons. Lenkić.

Predvoditelj slavlja podsjetio je i na apostolsko pismo „Ulaskom u novo tisućljeće“ sv. Ivana Pavla II. koje je uputio cijeloj Crkvi, u kojem Papa piše: "Crkva je u svojim mučenicima uvijek otkrivala sjeme života. U njima je Božja riječ, posijana na dobru tlu, donijela stostruki rod. Svojim su nam primjerom pokazali i gotovo poravnali put budućnosti. Nama ne ostaje drugo doli, s milošću Božjom, krenuti njihovim stopama" (br. 41).

"Sveti Ivan Pavao II. kaže da kršćanima ne ostaje drugo nego „krenuti stopama mučenika“. Poruka je vrlo jasna: nema pravog kršćanstva bez mučeništva. Ne misli se samo na mučeništvo krvlju, nego na mučeništvo ljubavlju i služenjem. To je Isusov uvjet za svakog učenika: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti“ (Lk 9, 23-24)", podsjetio je na Isusovu riječ mons. Lenkić, upitavši „je li Isus prezahtjevan kada traži žrtvovanje života? Je li to zaista moguće svima ili je ostvarivo samo nekim izvanrednim osobama? Odreći se sebe znači odreći se egoizma, odreći se želje biti ‘centar svijeta’. To znači biti velikodušan, biti čovjek za druge, sa željom da i drugi pored nas budu sretni. To znači živjeti ljubav", poručio je generalni vikar, dodavši da je taj Isusov zahtjev "nešto posve normalno, jer bez toga se ne može ostvariti ni jedna osoba, nijedna obitelj, nijedno društvo. Čovjek ne može doživjeti istinsko ispunjenje i sreću ako se ne zna darivati drugima", poručio je mons. Lenkić.

"Slavlje našeg zaštitnika sv. Krševana stavlja pred nas konkretno pitanje: koliko smo mi daleko od takve vjere za koju je sveti Krševan dao i svoj život", potaknuo je mons. Lenkić, zamolivši da nam Gospodin podari "onu snagu duha kojom je sveti mučenik Krševan njemu vjerno služio i u muci izvojevao pobjedu".

Na misi su sudjelovali gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i dogradonačelnica Jagoda Surać. Mons. Lenkić je i u ime zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića čestitao Dan Grada Zadra gradonačelniku Dukiću, poglavarstvu, svim Zadranima u domovini i svijetu, kao i nagrađenima svečanim Priznanjem Grada Zadra koje Grad Zadar tradicionalno dodjeljuje na Svečanoj sjednici Gradskog Vijeća na Dan Grada – blagdan Sv. Krševana, zaslužnim pojedincima i ustanovama za njihov društveni doprinos općem dobru šire zajednice. Među ovogodišnjim laureatima za osobite zasluge u svom uzornom socijalnom djelovanju za najpotrebnije nagrađen je i Caritas Zadarske nadbiskupije.


Reci što misliš!