Događaji

posljedice pandemije

Ove godine 43 posto više kaznenih djela obiteljskog nasilja

Ove godine 43 posto više kaznenih djela obiteljskog nasilja
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova upozorio je u srijedu na ovogodišnji porast kaznenih djela obiteljskog nasilja u Hrvatskoj od 43 posto te predložio niz mjera za sprječavanje nasilja i pomoć žrtvama, uz ostalo i ustupanje državnih stanova za njihov smještaj.

Odbor traži ubrzanje sudskih postupaka, strože kazne za nasilnike i osiguranje smještaja za žrtve nasilja u obitelji, poručile su tri članice Odbora – nezavisna Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta), Rada Borić (Nova ljevica) i SDP-ova Sabina Glasovac na konferenciji za novinare u Saboru na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga.

Istaknule su nadstranački konsenzus kojim su u Odboru definirale prijedloge kojima žele pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u doba panedmije koronavirusa.   

Pozivamo Vladu da osigura stambene kapacitete iz nekretnina u državnom vlasništvu za privremeno, hitno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja koje su zbog pandemije dodatno izložene nasilju, istaknula je predsjednica odbora Marija Selak Raspudić.

Iznijela je i najnoviju statistiku MUP-a po kojoj je u prvih devet mjeseci 2020. porastao broj kaznenih djela „nasilja u obitelji“ za 43 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Primjetan je trend manjih prekršajnih prijava nasilja, no povećan je broj kaznenih slučajeva“, dodala je.

Rada Borić upozorila je na problem u zbrinjavanju žrtava nasilja, jer  šest županija još nema skloništa, a u državnom proračunu za sljedeću godinu sredstva za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova smanjena su za milijun kuna.

Sabina Glasovac iznijela je statistiku dijela europskih zemalja, po kojoj je 40 posto više žena izloženo nasilju zbog pandemijskih uvjeta života.

„Statistika u Francuskoj pokazuje porast nasilja u obitelji u doba snažnog lockdowna od 30 posto. U Hrvatskoj nemamo konkretne podatke, ali su žene među najtežim kolateralnim i prešućenim žrtvama pandemije“, ustvrdila je.

Posebno je upozorila da je u državnom proračunu za iduću godinu svega 350.000 kuna predviđeno za stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja, istaknuvši da to "naprosto bode oči".

„Ženama trebaju smještajni kapaciteti, posebno sada u doba pandemije, jer se nemaju kamo skloniti od nasilnika", istaknula je Glasovac izrazivši nadu da će Vlada uvažiti zajednički zaključak Odbora i staviti na raspolaganje državne stanove u kojima bi se privremeno zbrinulo žrtve obiteljskog nasilja u situaciji panedmije.

 


Reci što misliš!