Događaji

dan grada

Gradonačelnik Dukić: Ovo je grad koji će i iz današnje krize izaći snažniji

Gradonačelnik Dukić: Ovo je grad koji će i iz današnje krize izaći snažniji

Povodom Dana grada i blagdana sv. Krševana dodijeljena su Javna priznanja Grada Zadra za 2020.

Grad Zadar prigodnim je programom, usklađenim s važećim epidemiološkim mjerama, proslavio svoj dan.

Obilježavanje Dana  grada Zadra i blagdana sv. Krševana započelo je svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Središnjim križem na Gradskom groblju u čast svim poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata koji su svoje živote položili za slobodu Zadra i Domovine Hrvatske. U ime Grada Zadra, vijenac su položili gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Vrančić te brojna izaslanstva među kojima su bili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Zadarske županije, policije i vojske te političkih stranaka.

Svečanost dodjele Javnih priznanja Grada Zadra za 2020.godinu, održana je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Ovogodišnjim laureatima priznanja su uručili gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik Gradskog Vijeća, Zvonimir Vrančić, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika i potpredsjednika Gradskog vijeća.

Svečanost je otvorio predsjednik Gradskog vijeća, Vrančić koji je istaknuo kako će ovogodišnja dodjela Javnih priznanja vjerojatno biti povijesna s obzirom na situaciju epidemije korona bolesti koja nas je zadesila.

Radujemo se zadarskim uspjesima i dostignućima koja prelaze granice lokalnog i nacionalnog

Čestitajući dobitnicima Javnih priznanja, gradonačelnik Dukić istaknuo kako je današnja svečanost u skladu s aktualnim uvjetima i ujedno zahvalio svima koji ljubav prema svom gradu pokazuju odgovornim i solidarnim ponašanjem, brigom za obitelj, prijatelje i susjede.

- U skladu s epidemiološkim uvjetima nastojali smo danas izreći dostojno poštovanje i zahvalnost našim posebnim i istaknutim Zadranima i onima koje smo prihvatili kao svoje. Ovo mi je četvrti put da kao gradonačelnik stojim pred onima koji su svojim djelima Zadar učinili boljim, a sve nas Zadrane ponosnim. I svaki put je misao ista: ovaj je grad blagoslovljen svojim ljudima i njihovim djelima. Ove godine u znanosti, umjetnosti, medicini, prosvjeti, odgoju, humanitarnom radu, kulturi, sportu. I uvijek - domoljublju! Svi se mi radujemo zadarskim uspjesima i dostignućima koja prelaze granice lokalnog i nacionalnog. Ponosimo se Zadrom i Zadranima. A ova svečanost samo je jedan način da se svima njima zahvalimo, iskažemo dužno poštovanje i divljenje, naglasio je gradonačelnik Dukić.

Ulaganje u i za mlade

Gradonačelnik Dukić nadalje je istaknuo kako je Zadar grad koji raste  brojem stanovnika i školaraca, infrastrukturom, novim kulturnim, zdravstvenim, obrazovnim sadržajima i nastavio:

- Uređujemo potpuno novi i suvremeni sustav gradskih prometnica, gradimo novu kanalizacijsku mrežu na čitavom području grada. U ovo vrijeme posebno do izražaja dolazi sva opravdanost ulaganja u zdravstveni sustav, ali istaknut ću prije svega program koji se odnosi na mlade. Obnovljena je škola na Ploči, gradi se ona u novom naselju na Bokanjcu, projektira i nova na Crvenim kućama. Imamo i novi vrtić na Višnjiku. Posebno ću istaknuti i skoro useljenje vrtića Latica i osnovne škole Voštarnica u Centar Mocire. Traju radovi na Centru za mlade. Očekujemo i izbor izvođača radova na izgradnji novih POS-ovih stanova za sto mladih zadarskih obitelji, nabrojio je gradonačelnik Dukić.

Ovo je grad koji će i iz današnje krize izaći snažniji

- Zadar se brzo i efikasno prilagodio europskim modelima poticaja društvenog i gospodarskog razvoja. Uredili smo UNESCO-ovu baštinu – gradske bedeme, uskoro ćemo zajedno obići i obnovljenu Providurovu palaču i kompleks crkve Svetog Nikole. Čeka nas izgradnja novog Poduzetničkog inkubatora. Raste i naše sveučilište: gradi se studentski dom i menza, uskoro kreće uređenje stare zgrade tehničke škole za nove sveučilišne odjele, rekao je gradonačelnik Dukić, zaključujući kako će Zadar iz ove krize izaći još snažniji.

U ime laureata svim nazočnima obratila se dobitnica nagrade za životno djelo, Milena Dundov:

- Zahvaljujemo svima koji su nas predložili i odabrali. Bila sam u mnogim povjernestvima i znam koliko je teško donijeti ocjenu o tome tko je najbolji ali uvijek me tješilo da je onaj tko je predložen ujedno i nagrađen, stoga ovom priigodom i osobno čestitam svim predloženima i nagrađenima.

 

Odlukom Gradskog vijeća Javna priznanja Grada Zadra dobili su:

NAGRADA GRADA ZADRA ZA ŽIVOTNO DJELO u 2020. godini:

OSOBI KOJA ŽIVI I DJELUJE IZVAN GRADA ZADRA, A NJEGOVO DJELO ZNAČAJNO JE ZA GRAD ZADAR

  1. Janko Bobetko - posthumno

OSOBI KOJA ŽIVI I DJELUJE U GRADU ZADRU

  1. Milena Dundov

 

NAGRADA GRADA ZADRA:

  1. Sandra Bašić-Kinda
  2. Saša Martinović
  3. Maximilijana Barančić
  4. Nenad Šestan
  5. Jasminka Bašić

GRB GRADA ZADRA;

  1. Učenička zadruga "Maraška"
  2. Klaudio Krizman
  3. Caritas Zadarske nadbiskupije
  4. Udruga "Kveštura"
  5. Vladislav Tomčuk - posthumno

Odlukom Gradonačelnika GRB GRADA ZADRA dobili su:

  1. Sara Žuvanić, Ivana Sladić, Lucija Kasap i Mara Bencun,
  2. Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, Zadar,
  3. Ivan Perica,
  4. Mario Javoran.

Reci što misliš!