Događaji

Zdravlje

Povećava se učestalost moždanog udara u mlađoj populaciji

Povećava se učestalost moždanog udara u mlađoj populaciji
Pexels

Danas se obilježava Nacionalnog dana moždanog udara po uzoru na Svjetski dan kojeg je proglasila Svjetska organizacija za moždani udar


Usprkos modernoj terapiji ishod moždanog udara je težak. Otprilike trećina bolesnika podlegne moždanom udaru, trećina bolesnika ostanu potpuno ovisni o tuđoj pomoći, a tek kod trećine se postigne dobar oporavak ili zaostane manja invalidnost. Posljedice moždanog udara su teške i za bolesnike i za njihove obitelji. Kod mnogih bolesnika koji su preboljeli moždani udar zaostaju pareze, mnogi imaju poteškoće u govoru, gubitak pamćenja, emocionalnu labilnost itd.

Čak 46 % slučajeva moždanog udara otpada na osobe između 45 i 59 godina

"Moždani udar nije samo individualni već i javnozdravstveni problem koji predstavlja veliki ekonomski teret kako društvu u cjelini, tako i obiteljima bolesnika. Smrtnost od moždanog udara s godinama se povećava, a čak do 46 % slučajeva moždanog udara otpada na osobe između 45 i 59 godina života, što je znak povećanja učestalosti moždanog udara u mlađoj populaciji", rekla je prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes.

"Cilj obilježavanja Nacionalnog dana moždanog udara je upozoriti javnost na učestalost i posljedice moždanog udara te upoznati ljude s načinima prevencije i mogućnostima liječenja”, rekla je prof. dr. sc.Vanja Bašić Kes voditeljica Referentnog centra za neurovaskularne poremećaje Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i predsjednica Hrvatskog društva za moždani udar.

Ovim povodom Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje i Referentni centar za neurovaskularne poremećaje Ministarstva zdravstva organizira 10. kongres Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje Hrvatskog liječničkog zbora s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati 29. i 30. listopada 2020. godine.

"Zbog epidemije COVID-19 dosadašnje edukacije građana na Cvjetnom trgu bit će odgođene, no kongres će se održati u online izdanju putem platforme Microsoft Teams. Kongresne teme će i ove godine biti zanimljive i raznolike, a usmjerene su na novosti u prevenciji, dijagnostici i liječenju ishemičnog i hemoragičnog moždanog udara te drugih neurovaskularnih poremećaja. Ponosni smo da je Kongres do sada bio omiljeno mjesto susreta kolega neurologa i vrsnih stručnjaka iz Hrvatske i cijele regije te mjesto izmjene znanstvenog i stručnog iskustva i profesionalne trajne edukacije iz neurologije, a nadamo se da ćemo tako nastaviti i u online obliku", rekla je prim. dr. sc.Višnja Supanc , predsjednica Organizacijskog odbora.