Događaji

sajam traje do nedjelje

Biograd Boat show - oaza za nautičare

Biograd Boat show - oaza za nautičare
Bojan Bogdanić

Tijekom drugoga dana 22. nautičkog sajma Biograd Boat Show preljepo vrijeme izmamilo je veći broj posjetitelja na obilazak najavećeg sajma nautike u ovom dijelu Europe, a i jednog od svega tri održana ove godine u Europi.

U sklopu sajma Hrvatska gospodarska komora nastavila je program 4. Dana hrvatske nautike, nakon prvog panela predstavnika svih nautičkih udruga s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrkture.

Biograd Boat Show - drugi dan Biograd Boat Show - drugi dan

Održana je sjednica udruženja charteraša pri HGK kao i udruženja luka nautičkog turizma (marina). Također je krenuo i 2. Croatia Charter Expo na kojem je upriličen MMK Booking seminar , najprije za charter operatere, a potom i za charter agencije, uz BooatBooKing platformu rezervacija.

Uz redovan odaziv članova udruženja HGK, zbog velikog interesa u ovoj složenoj godini, posebice za charteraše, primjetan je iznimno dobar odaziv vlasnika, operatera i voditelja charter agencija. To potvrđuje da je Croatia Charter Expo prepoznat kao jako potreban, odnosno da je okupljanje chartera i poseban program posvećen njima, potpuno opravdan u Hrvatskoj u kojoj je 40% svjetske charter flote, po čemu je i prva na svijetu.

Preko 30 izlagača iz charter servisa i charter kompanija ( koji predstavljaju preko 1.600 charter plovila) odradilo je tijekom dana sastanke sa 30 vlasnika i charter agenata, te je time ovih 60-tak okupljenih charteraša ostvarilo kontakte koji pokrivaju većinu od gotovo 5.000 charter plovila u Hrvatskoj, a što je i najveće charter flota na svijetu. Uz charter agente nazočne na sajmu i u fizičkim konaktima, desetak agenata pojavili su se kao digtalni posjetitelji održavanjem video sastanaka. Uz domaće okupljeni su charteraši iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike.

Kroz B2B (Business to Busines) plarformu za sastanke dogovoreno je  preko 300 sastanaka između izlagača i posjetitelja, od čega je dio održan danas, a nastavio se i u petak.

Sajam prati i Festival izvornosti sa 20-tak proizvođača hrvatskih izvornih proizvoda, kao i svekolika ponuda opreme i svega što prati nautiku.

Sajam nastavlja, a u petak je završni dio programa Dana hrvatske nautike HGK i programa Croatia Charter Expo, a uslijedit će tijekom subote i nedjelje dani namjenjeni posjetiteljima i najširoj publici. 

Predviđena je i plovidba akvatorijem na ilirijinom event brodu „Nada“, te u nedjelju i dodjela nagrada učesnicima BBS regate, koja se redovno održava za trajanja sajma 
Zamjetno je da je uz domaće izlagače i posjetitelje, otvaranje granica za putovanja u Hrvatsku od strane Slovenije, Njemačke i Austrije značajno uvećalo prisustvo međunarodnih izlagača. ali i publike na sjamu.

Među posjetiteljima, već tradicionalno, značajan je broj vlasnika plovila, koji drže brodove na stalnom vezu u Biogradu i akvatoriju Zadra i Šibenika, koji iskoriste ovo lijepo vrijeme za obići ih, i usput uživati u sjamu, kao i nabaviti nešto od potrebne opreme i upoznati se s novitetima u nautici. 

 


Reci što misliš!