Događaji

#koronavirus

U zagrebačkom KB Merkur pozitivan 21 djelatnik, 84 u samoizolaciji

U zagrebačkom KB Merkur pozitivan 21 djelatnik, 84 u samoizolaciji
Goran Jakus/PIXSELL

Koronavirus je ušao u još jednu zagrebačku bolnicu, Kliničku bolnicu Merkur gdje je pozitivan 21 djelatnik, a 84 ih je u samoizolaciji, objavio je u četvrtak navečer HTV.

Na Covid-19 pozitivna su dva transplantacijska kirurga, no što se tiče transplantacija - zastoja nema, doznaje HTV iz KB Merkura.

Dnevna bolnica kirurgije u smanjenom je pogonu pa se radi otežano. Na endoskopiji su primali samo hitne pacijente, ali vraćaju se na staro i rade normalno. Pod najvećim mjerama opreza operiran je pacijent koji je u samoizolaciji, a i tri rodilje u samoizolaciji čekaju na porod.

U bolnici je, zbog kontakta s pozitivnim djelatnicima, 10 pacijenata u samoizolaciji. Svi Covid pozitivni pacijenti iz KB Merkura premještaju se u KB Dubravu. U KB Merkur očekuju i veći pritisak na njihov Hitni prijem zbog zatvorenog Hitnog prijema u KB Dubrava.

Zbog ozbiljnosti situacije i sve većeg prodora u zdravstveni sustav apel građanima uputili su predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

Upozoravaju da će, ako se ovakva situacija nastavi, bolnice morati odgoditi sve neakutne, tzv. elektivne postupke, a jedan liječnik morat će brinuti o velikom broju pacijenata što će neminovno utjecati na kvalitetu zdravstvene skrbi.

"Mi hrvatski liječnici vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu", stoji u apelu koji potpisuju predsjednici HLK-a Krešimir Luetić, HLZ-a Željko Krznarić i HLS-a Renata Čulinović Čaić. 


Reci što misliš!