Događaji

ante fuzul se pita

Žele li kanadski investitori saditi kanabis?

Žele li kanadski investitori saditi kanabis?
Dino Stanin/PIXSELL

Gradski vijećnik Grada Biograda na moru, Ante Fuzul, poslao je dopis medijima kojega prenosimo u cjelosti.

Prije nekog vremena napisao sam jedno priopćenje u kojem sam objavio da je grad Biograd potpisao sporazum sa jednim „kanadskim investitorom“ u kojem je grad preuzeo određene obveze i dao određena obećanja. Naravno, sadržaj potpisanog sporazuma grad nije objavio javno što bi bilo normalno da građani znaju što je u njihovo ime obećao i koje je obaveze preuzeo izvršni „organ“ grada.

S obzirom na tu činjenicu zatražio sam putem prava na pristup informacijama kopiju sporazuma, te je nakon rješenja o odbijanju, te potpunog postupka žalbe, prihvaćanja žalbe od strane povjerenika za informiranje i na kraju visokog upravnog suda, od potonjih došla pravomoćna presuda koja je gradu naložila da je dužan dati kopiju sporazuma na uvid. No, ni 2 tjedna nakon dostave pravomoćne presude, sporazum nisam dobio, što ne čudi, pa sam opet posjetio sam web stranicu „kanadskog investitora“ i otkrio da su izdali novi članak o navedenom poslu.

Ne treba biti poseban znalac engleskog jezika da bi se shvatilo značenje tih riječi, pojednostavljeni prijevod bi trebao biti slijedeći: Mantra Pharma Inc. započela je postupak osnivanja podružnice u Hrvatskoj radi obavljanja svojih poslovnih aktivnosti u sektoru proizvodnje kanabisa za medicinske svrhe; osiguravši ured u zgradi sa svim dobivenim dozvolama koja je nedavno dovršena u gradu Biogradu na Moru (“Grad”) u Dalmaciji u Hrvatskoj, gdje Grad gradi laboratorij. Hrvatska vlada kreće s finalizacijom propisa za sektor proizvodnje kanabisa u medicinske svrhe i pretpostavljamo da će Hrvatska biti u mogućnosti izdati potrebne dozvole do kraja godine.

Ove riječi samo pojačavaju naše sumnje da je gradonačelnik potpisao sporazum upravo onakav za kakvog smo sumnjali i prilikom prvog obraćanja javnosti. Nadalje, ono što nas posebno zabrinjava su šuškanja da je zgrada o kojoj se govori u gore prevedenom tekstu poduzetnički inkubator koji je pred otvaranjem i u kojem je instaliran pogon za sušenje navodno voća lokalnih OPG-ova, pa su naše sumnje sada da je njegova svrha upravo drugačija. Isto tako, sumnje pobuđuju i govorkanja da je novo trgovačko društvo koje je grad osnovao pod nazivom Jankolovica d.o.o. upravo ta famozna podružnica o kojoj se govori u gornjem tekstu jer su istoj pod djelatnosti koje može obavljati upisano, između ostalog obavljati poljoprivrednu proizvodnju u više segmenata. Moram reći da je za firmu koja je namijenjena za rad s otpadom i kompostiranje što je najavljivao gradonačelnik kad se odlučivalo na gradskom vijeću o tome, interesantan je popis ovih djelatnosti uzgoja za koji se ne vidi nikakva poveznica s otpadom i kompostiranjem. Osim ako se ostaci indijske konoplje neće kompostirati nakon odvajanja dijelova koji će biti prerađeni u medicinske svrhe. 

Nedavno sam pročitao na jednom portalu da je Sjeverna Makedonija jedna od vodećih proizvođača ulja kanabisa, te da se za litru ulja od kanabisa postiže cijena od 95.000 €, pa kad smo već krenuli u sve to, bilo bi dobro da imamo zaradu od toga, no, ako se po onom što je najavljeno na već navedenoj stranici „kanadskog investitora“, mi taj iznos, „nećemo lacati“.

Prema natpisima na onoj istoj stranici po sporazumu grad dužan predati tvrtku na upravljanje „kanadskom investitoru“ nakon što uspostavi firmu i dobije potrebne dozvole. U razgovoru s nekim ljudima, spominjale su se riječi kao „veleizdaja“, no mi ih ovdje nećemo koristiti.

Ostaviti ćemo to nadležnim institucijama riječima neka nadležne institucije rade svoj posao. 

 


Reci što misliš!