Događaji

Ovaj studij dolazi u pravo vrijeme

PMF priprema prvi studij biomedicinske matematike u Hrvatskoj

PMF priprema prvi studij biomedicinske matematike u Hrvatskoj

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priprema novi diplomski studij iz biomedicinske matematike - prvi takav studijski program u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe, kroz rad na projektu "BioMedMath" koji financira Europska unija.

Projekt "BioMedMathProgram financira EU u okviru Operativnoga programa "Učinkoviti ljudski potencijali" Europskoga socijalnog fonda (ESF), a voditelj projekta je prof. dr. Hrvoje Šikić, izvijestio je Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj Hrvoje Šikić podsjetio je da osnovna ideja o potrebi ovakvoga studija prisutna već desetak godina, istaknuvši da je potpora ESF-a dala veliki poticaj realizaciji ovoga projekta koji, smatra, dolazi u pravo vrijeme.

"Sve veća uloga matematike u biologiji i medicini uočljiva je već i široj javnosti, velikim dijelom i zbog realizacije poznatoga projekta 'Human Genome'. Najnoviji događaji vezani za ovogodišnju pandemiju te svakodnevno izvještavanje o raznim predviđanjima zasnovanim na matematičkim modelima naglašavaju potrebu suradnje između biologa, medicinskih stručnjaka i matematičara", rekao je Šikić.

Dodao je kako su, između ostaloga, sofisticirane matematičke metode danas prisutne u genetici, bioinformatici, modeliranju rasta tumora, istraživanju mozga, kardiovaskularnoga sustava, procesima rasta organa, procesima starenja, evolucijskim procesima i ekologiji.

Šikić je najavio da će predavači na studiju biti stručnjaci na području matematike, biologije i medicine, izrazivši zadovoljstvo što je okupljena izvrsna grupu suradnika s Biološkoga i Matematičkog odsjeka PMF-a, Medicinskoga fakulteta i Instituta Ruđera Boškovića. Time, ocijenio je, možemo ponuditi moderan, svjetski konkurentan program koji se većim dijelom zasniva na istraživanjima koja suradnici na projektu redovito provode u svom znanstvenom radu.

Budući da je riječ o prvom takvom studijskim programu u Hrvatskoj i šire, Šikić je istaknuo da je u sklopu projekta ostvarena suradnja s institucijom koja ima višegodišnje iskustvo u tom području  - ­Sveučilištem u Oxfordu, jednim od vodećih svjetskih centara za biomedicinsku matematiku.

Studij biomedicinske matematike dvogodišnji je međunarodni program koji će se u potpunosti predavati na engleskom jeziku i prije svega je namijenjen studentima koji su završili sveučilišni preddiplomski studij matematike ili ekvivalentan studij bilo gdje u svijetu, ali će ga, uz dodatne matematičke kolegije, moći pohađati i studenti sa završenim raznim drugim srodnim preddiplomskim studijima.

Rad na projektu završit će krajem ove godine, kada program ide u proces akreditacije. Budući da Sveučilište u Zagrebu već ima značajnih iskustava s priljevom međunarodnih studenata (studentske vize, organizacija boravka, smještaj, upoznavanje hrvatskog jezika i kulture), navedeno je kako se očekuje da će se studij pokrenuti vrlo brzo nakon međunarodne evaluacije.


Reci što misliš!