Događaji

ob zadar

Ravnatelj Željko Čulina: Za sada imamo sasvim dovoljno svih lijekova

Ravnatelj Željko Čulina: Za sada imamo sasvim dovoljno svih lijekova

U našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi, zadarskoj Općoj bolnici zaliha svih lijekova još uvijek ima, pacijenti za sada mogu biti mirni, operacijski zahvati se provode i dalje, kazuje ravnatelj Željko Čulina uz napomenu kako ova izvanredna situacija ne može dugo potrajati.

Veledrogerije su nastavile prekid isporuke lijekova bolnicama.Zasad nikakvog dogovora još nema, pa se strahuje da bi pacijenti mogli ostati bez nekih lijekova. U nezavidnoj situaciji zbog obustave lijekova našle su se Opća bolnica u Zadru, Specijalna bolnica u Biogradu,Psihijatrijska bolnica Ugljan.

- Za sada u bolnici Zadar imamo sasvim dovoljno svih lijekova, a posebno mogu reći to za naše onkološke bolesnike, sve operacije i operativni zahvati idu u potpuno normalnom programu i redu kako je to bilo i prethodno, za mjesec dana imamo zaliha....

Nadajući se brzom rješenju, Mate Kutleša ravnatelj Specijalne bolnice u Biogradu dao je nešto kraće rokove: Zalihe lijekova.., kao i svi ostali pratimo razvoj situacije na državnoj razini, lijekova za sada ima, teško mi je precizirati, a za nekih deset do petnaest dana.

Psihijatrijska bolnica Ugljan koja skrbi za čak 400 pacijenata - također se nalazi u nezavidnom položaju, ravnatelj Mladen Mavar također smiruje situaciju, ali uz istu napomenu :

- Imamo zalihu lijekova, ali naravno da to ne može dugo trajati, teško mi je reći koliko dugo, ali nastojat ćemo se snaći.....

A bolnički sustav ionako je uzdrman koronakrizom, tu su veliki dodatni troškovi - napominje ravnatelj Željko Čulina koji nam je prenio detalje jučerašnjeg sastanka u resornom Ministarstvu u Zagrebu: 

- Znači imamo pozitivne odgovore, do kraja tjedna Ministarstvo zdravstva, odnosno HZZO isplatiti jedan dio sredstava veledrogerijama, a što će onda omogućiti  veledrogerijama da nastave u potpunosti isporuku lijekova svim ustanovama, naglašeno je također da idući tjedan ide rebalans proračuna, tako da će Vlada osigurati jedan veći dio sredstava za podmirenje troškova veledrogerijama.

Vijesti zvuče optimistično, no zato se pogoršava epidemiološka slika od čega sve bolnice strahuju, posebno one poput spomenute biogradske koja ima odjel za Covid pacijente s lakšim simptomima.

- Za sada je dobro, ali morate znati da kroz naše ambulante dnevno prolazi na desetke ljudi, kroz fizikalnu terapiju njih osamdesetak, stotinjak, pridržavamo se mjera kao i svi djelatnici, ali nikad ne znamo, kazao je ravnatelj bolnice u Biogradu Mate Kutleša.


Reci što misliš!