Događaji

srijeda, 25. studenog

Posjetite prvi virtualni Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Posjetite prvi virtualni Sajam stipendija i visokog obrazovanja
Bojan Bogdanić

Tradicionalni 16. Sajam stipendija i visokog obrazovanja donosi bogati i edukativni program u virtualnom okruženju.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja ove godine dolazi u novom, posebnom ONLINE izdanju! Zbog dobro  poznatih globalnih izazova koji su kratkom vremenu značajno utjecali na trendove u brojnim područjima,  ovogodišnji je program Sajma prilagođen digitalnom formatu kako bi se stipendije, stručne prakse, brojni  studijski programi i šira obrazovna te karijerna ponuda nastavili promicati na siguran način.  

Prvi online Sajam stipendija i visokog obrazovanja održat će se na internetskom portalu www.iro.hr 25. studenoga  2020. od 10 do 16 sati u jednostavnom i prilagodljivom formatu sudjelovanja, i za izlagače i za posjetitelje. Na istoj će  se stranici moći pronaći satnica te službeni i popratni program. 

Prijavnicu za besplatno sudjelovanje možete pronaći na sljedećoj poveznici. 

64f1c7ed47c8d5246b4ccaea4e9b49b4.png?v=2

Bogata obrazovna ponuda i informacije za učenike i studente 

Novo izdanje Sajma bit će istovremeno nacionalnog i lokalnog karaktera te će objediniti sve lokacije na kojima se  Sajam tradicionalno održavao: Rijeku, Zadar i Zagreb. Ovaj format Sajma omogućit će fleksibilnost, komunikaciju i olakšan pristup mnogo većem broju sudionika i široj publici unutar i izvan granica Hrvatske, imajući na umu  interaktivnost kao glavni predznak. 

Tijekom cijelog dana održavanja Sajma, posjetitelji će moći razgovarati s predstavnicima visokih učilišta, institucijama  koje dodjeljuju stipendije, bivšim stipendistima i predstavnicima nacionalnih i međunarodnih kompanija iz Hrvatske,  drugih dijelova Europe, Sjeverne Amerike, Japana i drugih zemalja. Izlagači će pružati informacije o studijskim  programima, programima stipendiranja, stručnim praksama, standardiziranim ispitima za studij u inozemstvu i  tečajevima stranih jezika. Održavanjem Sajma želi se ukazati na potrebu većeg izdvajanja resursa za sektor  obrazovanja i mlade ljude koji su u potrazi za različitim profesionalnim prilikama. Kvalitetnim informiranjem i  savjetovanjem o studijskim programima i financiranju studija želi se proširiti pristup visokom obrazovanju za sve  društvene skupine, osigurati uspješan završetak upisanim studentima te pospješiti njihov prelazak na tržište rada i  povezanost s gospodarstvom. 

„Ove godine očekujemo više od 30 izlagača što uključuje sveučilišta, veleučilišta i visoke škole, gradove i županije,  udruge i veleposlanstva. Svi oni će pružati posjetiteljima Sajma informacije i savjete o tome kako pronaći najprikladniji  studijski program te kako osigurati potrebne stipendije za Hrvatsku i inozemstvo. Također, veliki naglasak bit će  stavljen na povezanost obrazovanja i gospodarstva, s velikom usmjerenošću na agilnost i proaktivno nošenje s  različitim društvenim krizama“ – ističe Antonija Nikšić, voditeljica Sajma u Institutu za razvoj obrazovanja (IRO).  

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma omogućile su potpore brojnih značajnih partnera koji će svoje institucije i programe  također predstaviti na Sajmu: Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH (Arhitekt Sajma), Agencija za mobilnost i  programe EU (Konzul Sajma), Sveučilište u Rijeci (Virtuoz Sajma), Grad Zadar (Protagonist Sajma), Grad Rijeka (Prijatelj Sajma) i Primorsko-goranska županija (donator i pokrovitelj).

Sajam je centralni događaj u visokom obrazovanju u Hrvatskoj namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola,  studentima i njihovim roditeljima te nastavnicima i istraživačima koji će na jednom mjestu u jednom danu moći pronaći  sve informacije o mogućnosti studiranja i priprema za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Ujedno će biti i prilika za  virtualno okupljanje globalne zajednice koja promiče obrazovanje bez granica, te unatoč globalnoj krizi, raspravu  usmjerava na pozitivne priče i prilike.  


Reci što misliš!