Događaji

mnogo zainteresiranih

Prvog dana prijava za sufinanciranje kredita preko APN-a javilo se preko 300 građana

Prvog dana prijava za sufinanciranje kredita preko APN-a javilo se preko 300 građana
Ilustracija/Duško Marušić/Pixsell

Niže kamatne stope i dio rate kredita koju će sufinancirati država poželjna su kombinacija za mnoge mlade obitelji.

Danas su otvorene prijave za sufinanciranja kredita preko APN-a, od jutra je pristiglo preko 300 prijava.

Do sada je država odobrila sufinanciranje za 13 tisuća kredita, a detalje o novom krugu natječaja APN-a donosi Goran Latković.

Krenuo je drugi krug subvencija za mlade koji žele svoj krov nad glavom, a jutros je stiglo prvih 310 prijava u Agenciju za promet nekretninama. Nina upravo dovršava prikupljanje dokumentacije i već sutra bi se i ona trebala prijaviti. Stan je pronašla prije nekoliko mjeseci, a onda se odlučila za APN.

"Stvarno mi je bilo glupo ne probati dobiti APN zbog toga što je velika ušteda. Ne samo što je niža kamatna stopa nego što država sufinancira ratu kredita. Konkretno u mom slučaju 30 posto jer kupujem stan u Zagrebu. Konkretno za mene to će značiti da u prvih pet godina barem će mi rata biti niža za nekih 1200 kuna što mi je stvarno značajno", rekla je Nina Juretić iz Zagreba.

U dosadašnja četiri kruga država je podijelila oko 240 milijuna kuna za 13.000 građana. Uglavnom su to bili stanovi ili kuće u velikim gradovima. Ovaj krug trebao bi trajati najkasnije do kraja godine, a može završiti i ranije ako se potroši planirani iznos.

"Cilj je da zainteresirani građani pronađu nekretninu na tržištu odu u banku i tamo s bankom provjere svoje bonitete i ako ispunjavaju sve uvjete. Ako im banka obrati pozitivno kredit onda šalju nama i onda mi sve to provjeravamo je li sve po zakonu i sve u redu", rekao je direktor APN-a Dragan Hristov.

Država će prvih pet godina sufinancirati dio kredita, a prijaviti se mogu osobe mlađe od 45 godina koje nemaju u vlasništvu neku nekretninu, a za svako novorođeno ili posvojeno dijete rok se produžuje za dvije godine. I kamate na takve kredite puno su povoljnije.

Najniža kamata do sada

"14 je banaka da u ovaj projekt uđe zajedno s Vladom. Kamatu smo uspjeli spustiti na 2,12 posto,  to je najniža kamata do sada", kazao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat.

Iduće godine isplatit će se do 180 milijuna kuna za sufinanciranje, a svi oni koji se sada ne prijave mogu očekivati novi natječaj.

"Imamo situaciju da već danas razgovaramo o 2021. godini i ja sam siguran da će ova mjera u vidu natječaja bilo jednom ili dvaput godišnje biti kontinuitet u 2021. godini", rekao je Horvat.

Na natječaj bi se u ovom krugu moglo prijaviti oko 3000 građana, a prvi ugovori trebali bi biti potpisani već za mjesec dana.


Reci što misliš!