Događaji

rozeta znanja

Predstavljen novi vizualni identitet Sveučilišta u Zadru

Predstavljen novi vizualni identitet Sveučilišta u Zadru
UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru danas je predstavljen novi vizualni identitet ove ustanove, u čijem je središtu novi znak - rozeta znanja. Rješenje su osmislile studentice dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Tana Jeić, Iva Primorac i Monika Vodopija, pod mentorstvom voditelja studija Feđe Vukića.

Od nekoliko predloženih rješenja, Sveučilište je odabralo onaj koji povezuje njegovu tradiciju i viziju modernog međunarodnog sveučilišta koje je generator znanja i pokretač inovativnih promjena zasnovanih na potrebama društva te načelu jednakih mogućnosti, društveno odgovornog ponašanja i visokih etičkih standarda.

- Naše ideje, osnovne strateške smjernice te koncepte uloge znanosti i visokog obrazovanja u središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, s pogledom preko mora na inozemna sveučilišta, posebno na ona s kojima u okviru EU-CONEXUS-a jačamo modernu akademsku alijansu, nastojali smo dotaknuti novim znakom i novim grafičkim standardima. Nadam se da ćemo se lako identificirati s novim znakom koji tako jednostavno odiše bogatom simbolikom, rekla je na svečanosti rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

U potrazi za novim vizualnim rješenjem Sveučilište se obratilo Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uvažavajući stručnost i usmjerenost njihovih profesora i studenata za otvaranje novih vidika na kompleksnom i interdisciplinarnom polju dizajna.

- Ovo zajedništvo u slavlju i održavanje obilježavanja Dana Sveučilišta samo je potvrda naše spremnosti i podsjećanje na našu ispunjenost snagom i ustrajnošću, pa i poduzetničkom nadahnutošću za čvrstom nadogradnjom sveučilišnog duha koji će se društveno, kulturno i gospodarski nastaviti reflektirati na Grad Zadar, Zadarsku županiju i Hrvatsku – konkretnije, na najbriljantniji resurs, naše studente, sadašnje i buduće, istaknula je Vican.

Predstavljajući rješenje studentice su rekle kako su nastojale objediniti tradiciju i suvremenost Zadra te sveučilište koje je usmjereno prema budućnosti. Radi se o rozeti čije se latice okreću oko kružnice i izlaze iz nje, što simbolizira rast znanja i spoznaja. Simbol prezentira zadarsko sveučilište kao pristupačnu i otvorenu instituciju koja širi horizonte ljudima različitih interesa, centar edukacije koji poput kompasa usmjerava studente prema profesionalnom usponu nakon akademskog obrazovanja. Za boje su odabrana plava, kao boja znanja i obrazovanja, te zlatnožuta koja simbolizira izvrsnost, toplinu i sunce.
 
U nastavku obilježavanja ovogodišnjeg Dana Sveučilišta sutra će se podijeliti nagrade i priznanja najboljim studentima, a zatim i laureatima djelatnicima za njihova vrhunska postignuća. U sklopu tog programa bit će svečano uručena plaketa o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus prof. dr. sc. Josipu Liscu.


Reci što misliš!