Događaji

veliko priznanje

Konzervatorici Lukreciji Pavičić Domijan nagrada za životno djelo

Konzervatorici Lukreciji Pavičić Domijan nagrada za životno djelo
Cropix

Ministarstvo kulture odlučilo je nagradu za životno djelo za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, dodijeliti Lukreciji Pavičić Domijan. Povjesničarka umjetnosti i umirovljena djelatnica Konzervatorskog odjela u Zadru, zaslužna je za očuvanje pokretne baštine.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Lukreciji Pavičić Domijan zbog njezinog sveobuhvatnog doprinosa razvoju konzervatorske struke i sustava zaštite kulturne baštine te sustavnog pristupa evidentiranju, inventariziranju i vrednovanju kulturne baštine. Upravo njenom zaslugom i inicijativom sustavno se počela evidentirati do tada zanemarena pokretna kulturna baština brojnih crkava i riznica diljem Hrvatske, a osobito na području Dalmacije - objavilo je Ministarstvo kulture.

Iz velikog opusa evidentiranih zbirki sakralne umjetnosti, privatnih zbirki, pergamena, evidencija i popisa paške čipke i čipke od agavinih niti, zatim brojnih riznica i njihovih stalnih postava koje je uredila, evidentno je da je Lukrecija Pavičić Domijan jedna od prvih konzervatora koji su se posvetili sustavnoj valorizaciji i popularizaciji pokretne kulturne baštine.

I danas, iako u mirovini, Lukrecija Pavičić Domijan je svojim karakterom, entuzijazmom, iskustvom, znanjem i senzibilitetom poticaj za rad kolegama u struci te nezamjenjiva mentorica mnogim mladim konzervatorima upravo na specifičnim područjima zaštite pokretne kulturne baštine kao što su povijesni tekstil, pergamene i knjižna građa. Zahvaljujući svojoj stručnosti, predanosti i stalnom terenskom radu te bogatom stečenom iskustvu, ali i nepresušnoj radnoj energiji, uspjela je sačuvati od devastacije i propadanja brojne primjerke kulturne baštine.

U nizu uspješno obavljenih radnih projekata, moramo izdvojiti i osobito naglasiti da je Lukrecija Pavičić Domijan idejna začetnica TEKSTILOTEKE pri Hrvatskome restauratorskom zavodu u Ludbregu, koja bi u svrhu preventivne zaštite i čuvanja ugroženih povijesnih  tekstilnih predmeta te prikupljanja građe trebala postati temelj za budući muzej tekstila, stoji uz ostalo u obrazloženju koje je objavilo Ministarstvo kulture.


Reci što misliš!