Događaji

sezona gripe

Stižu cjepiva protiv gripe, ove godine cijepiti se možete i u ljekarni

Stižu cjepiva protiv gripe, ove godine cijepiti se možete i u ljekarni
Davor Puklavec/Pixsell

Prva ovosezonska cijepljenja protiv gripe očekuju se za mjesec dana, a cjepivo će kao i prije biti besplatno za trudnice, zdravstvene djelatnike i osjetljive skupine ljudi.

''To bi bile osobe starije životne dobi, 65 godina i stariji, također i za osobe koje su štićenici domova umirovljenika i za njihove djelatnike. Također, oni kojima preporučamo cijepljenje su osobe koje boluju od kroničnih bolesti srca i pluća, ali i bolesti metabolizma poput dijabetesa", kaže Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za one kojima je cjepivo besplatno, ove je godine osigurano 460.000 doza, od toga prvih 200.000 stiže polovinom listopada, a još 260.000 doza do kraja listopada. U tijeku je i nabava dodatnih 130.000 doza koje bi trebale stići u prosincu. Za područje Zagreba namijenjeno je oko 85.000 doza cjepiva.

''Koliko god ga dobili, neće biti dovoljno. U Zagrebu imamo 20 posto stanovnika starijih od 65 koji imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe, na 800.000 to je 160 -170.000 ljudi", kaže Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Cijepiti se mogu kod izabranog liječnika, u zavodima za javno zdravstvo, a prošle godine počet program cijepljenja u ljekarnama, nastavlja se i ove sezone u 50 ljekarni.

''U Hrvatskoj nažalost cijepe još samo liječnici pa smo mi i prošle i ove godine u suradnji s našim partnerima liječnicima dogovorili njihov rad u ljekarnama. Oni će cijepiti i ove godine naše pacijente. Sljedeće godine ćemo nadam se imati prve ljekarnike koji će cijepiti", kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Cijepljenje u ljekarnama uobičajeno je u inozemstvu, a da bi i u Hrvatskoj ljekarnici mogli cijepiti, treba izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Do tada će u dogovorenim terminima zdrave osobe u ljekarnama cijepiti liječnici.

 


Reci što misliš!