Događaji

dio građe dostupan online

Državni arhiv u Zadru već punih 396 godina čuva vrijednu arhivsku građu

Državni arhiv u Zadru već punih 396 godina čuva vrijednu arhivsku građu
Mladen Malik

U uvjetima pandemije, svoj Dan ove godine Arhiv obilježava objavljivanjem on-line novih digitaliziranih dokumentacijskih cjelina na svojim stranicama. Od danas tako korisnicima omogućuje online korištenje svih 638 pergamena dominikanskog samostana Sv. Dominika .

Državni arhiv u Zadru čuva službene tragove raznih uprava kao i različita arhivska vrela važna za proučavanje prošlosti Zadra i cijele Dalmacije. Ravnatelj arhiva Ante Gverić za Radio Zadar rekao je kako su objavljene pergamene vrlo vrijedno gradivo za povijesna israživanja, od danas dostupno istraživačima diljem svijeta. Inače naš digitalni arhiv ide u korak s vremenom, radimo sustavno na digitalizaciji ostale građe, prije svega to su matične knjige ali i druge zanimljive dokumentacijske cjeline, reprezentativno gradivo važno za naše istraživače. 

Od danas Arhiv omogućuje on-line korištenje svih 638 pergamena dominikanskog samostana Sv. Dominika zajedno s kratkim sadržajem za svaku pojedinu pergamenu, kako bi ovo vrijedno gradivo učinili dostupnijim istraživačima diljem svijeta. Pergamene su dio fonda HR-DAZD-338, Dominikanski samostan Sv. Dominika (1066. – 1807.) koji predstavlja jedan od najstarijih i najvrjednijih fondova hrvatske arhivske baštine. Osim pergamena, fond sadrži pojedinačne dokumente, rukopise i tiskovine u vremenskom rasponu od 11. do 19. stoljeća. Postupak snimanja pergamena, njihovo postavljanje na mrežnu stranicu i kontrolu zapisa, izvršili su djelatnici Državnog arhiva u Zadru.


Reci što misliš!