Događaji

projekt gutta

Može li se promjenama pomorskih ruta smanjiti potrošnja goriva i CO2?

Može li se promjenama pomorskih ruta smanjiti potrošnja goriva i CO2?
Marko Dimić/PIXSELL

Inovatori, znanstveni istraživači, javne ustanove i poslovni subjekti ujedinili su se kako bi doprinijeli smanjenju CO2 emisija s trajekata, a pritom bi analizom utvrdili nove pomorske rute između Italije i Hrvatske.

Uz talijanske partnere u provedbi projekta nazvanoga Gutta s hrvatske strane sudjeluju Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum, Sveučilište u Zadru, te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Projekt financiran kroz program Interreg prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, počeo je prošle godine i vrijedan je milijun i 200 tisuća eura. Odnosi se na područje mobilnosti, poboljšanja i unaprjeđenja pomorskog prometa uz istodobno smanjenje emisije CO2. 

Trenutno simuliramo, odnosno koristimo naša sredstva, nautički i brodostrojarski simulator, gdje simuliramo određene uvjete na Jadranu, mjerimo potrošnju goriva i to ćemo usporediti s parametrima koje smo lani u suradnji s Udrugom brodara Mare Nostrum, najviše s kolegama iz Jadrolinije na njihovim brodovima mjerili podatke na određenim linijama za Italiju, rekao nam je voditelj projekta na zadarskom Sveučilištu izvanredni profesor, doktor Josip Orović s Odjela za pomorstvo.

Dodaje kako ti modeli neće biti samo od koristi istraživačima, nego i brodarima s obje strane Jadrana. Kako bi danas-sutra uz povoljne i nepovoljne vremenske uvjete odredilo koje su najbolje rute, odnosno povećala ušteda goriva,a smanjile emisije stakleničkih dimnih plinova, ističe dr. Orović. 

Zbog izbijanja pandemije pomorski promet između dviju država bio je dijelom u prekidu ili sa smanjenim brojem linija, što se odrazilo i na istraživanje, zbog čega su talijanski partneri tražili produljenje roka za dovršetak projekta. Najvjorajtnije će se krenuti analizirati i utjecaj covida-19 na prijevoz tereta i putnika u ovoj godini, pa ćemo još vidjeti, zaključio je zadarski profesor. 

Na konačne rezultate analize zasigurno ćemo još pričekati, te vidjeti hoće li znanstvenici u suradnji s ostalim partnerima predložiti drukčije pomorske rute i povezivanje luka između Italije i Hrvatske.


Reci što misliš!