Događaji

prijave do 1. listopada

Volonterska akcija: Pomozi obnoviti livadu na zapadnoj obali Vranskog jezera

Volonterska akcija: Pomozi obnoviti livadu na zapadnoj obali Vranskog jezera

Uključite se u aktivnosti obnove vlažnog staništa koje livadu vraćaju u bogato hranilište za brojne vrste ptica koje su prisutne na Vranskom jezeru, a koje se hrane isključivo na plitko poplavljenim područjima (male bijele čaplje, žute čaplje, blistavi ibisi, razne vrste ćurlina…).

Opis posla

  • volonteri će uz pomoć alata (motike, grablje, štihače) kopati zemlju i zatrpavati rupe na livadi kako bi poravnali neravan teren i na taj način pripremili teren i omogućili za pravilnu košnju u narednim godinama.

 Kada će se održati volonterska akcija?

  • 3. listopada 2020. godine u vremenu od 9:00 do 14:00.

 Gdje volonteri rade?

  • vlažna livada na zapadnoj obali Vranskog jezera, u neposrednoj blizini ornitološke postaje i info centra Crkvine.

Koje je radno vrijeme volontera? 

3 sata.

Potrebna oprema

  • Alat (motike, grablje, štihače) – osigurava Park

Volonteri trebaju ponijeti rezervnu obuću za rad u blatnim uvjetima i
dovoljno vode za piće !

Detaljni program

  • 9:00 okupljanje volontera kod info centra Crkvine
  • 9:00 – 9:30 uvod u volontersku akciju i podjela alata
  • 9:30 – 12:30 poravnavanje livade
  • 12:30 - 13:30 ručak
  • od 13:30 adrenalinski park

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru koja je ugrožena zarastanjem te zajednički izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine. Kroz projekt se provode aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta, stvaranje zelene barijere presadnjom i poravnavanje grbavog i degradiranog terena te će se izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera.
 
Volonterska akcija poravnavanja livade održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero. Okrjepa za volontere će biti osigurana te će volonteri biti nagrađeni ulaznicama u adrenalinski park koji se nalazi u neposrednoj blizini info centra Crkvine u Parku prirode Vransko jezero. Ponesite dovoljno vode te obuću s kojom možete raditi u blatu!
 
Zainteresirane volontere molimo da se prijave najkasnije do 1. listopada do 12 sati na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili telefon 023/383-181!


Reci što misliš!