Događaji

pravomoćna presuda

Zadarski pedijatar osuđen na zatvorsku kaznu zbog nesavjesnog liječenja sa smrtnom posljedicom

Zadarski pedijatar osuđen na zatvorsku kaznu zbog nesavjesnog liječenja sa smrtnom posljedicom
Dino Stanin/PIXSELL

Ovo je prvi slučaj da će neki doktor zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrću morati na odsluženje zatvorske kazne

Poznati zadarski pedijatar primarijus dr. Darko Radman (70) pravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja kojim je u veljači 2015. skrivio smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova oboljelog od šarlaha, piše Zadarski.hr. Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da će neki liječnik zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrtnim ishodom morati na odsluženje zatvorske kazne.

Pravomoćnu presudu protiv dr. Radmana donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. kolovoza, a osim zatvorske kazne dr. Radman je dužan platiti sudski trošak vještačenja i pristupa vještaka na raspravu u ukupnom iznosu od 23.669 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti pod prijetnjom ovrhe. Također je dužan naknaditi nužne izdatke oštećenika i njegova zakonskog zastupnika te nagradu i nužne izdatke njegova opunomoćenika.

Viši sud je potvrdio da je dr. Radman zanemario  upozorenja majke i bake djeteta koje su mu tijekom pregleda rekle da Roko zbog šarlaha dva dana pije sumamed, da je dva dana povraćao, da se tuži da ne može hodati, da ga boli tijelo i da ga je stric zbog toga nosio od auta do ordinacije. Majka i baka također su mu ukazale da su Roku usnice i nokti plavi što ranije nije imao i da mu nisu mogli skinuti temperaturu unatoč tome što su davale sirup i čepiće. Pitale su doktora je li normalno da dijete ima tako plave nokte i usnice, na što im je dr. Radman odgovorio da je to ''normalno zbog temperature''. 

Sud dodatno smatra da je dr. Radman postupio nesavjesno kao doktor medicine kada nije pitao pratnju je li Roko alergičan na penicilin i zašto mu nije propisana terapija penicilinskih ili cefalosporinskim antibiotikom, jer Roko nije bio alergičan na penicilin.

U dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, unatoč vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru. Ne samo da nitko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu napravljene čak ni obične pretrage, piše Zadarski.hr. 

 


Reci što misliš!