Događaji

#video

Ante Rubeša: Grad Zadar na Belafuži dopušta urbanocid

Ante Rubeša: Grad Zadar na Belafuži dopušta urbanocid
Marko Dimić/PIXSELL

Dozvoliti izgradnju zadarske „Mamutice“ u mjesnom odboru koje već sad broji cca 15 000 stanovnika, pored toliko idealnih građevinskih lokacija Musapstana, Žmirića, Cerodula, Crnog i Babinduba za mene znači URBANOCID, u svome priopćenju poručuje Ante Rubeša iz Akcije mladih!

Rubešino priopćenje povodom Velike Gospe prenosimo u cijelosti, i to u izvornom obliku bez intervencija u tekst:

Poštovani, obraćam Vam se povodom blagdana Velike Gospe. Ovogodišnja proslava dana našeg kvarta, će biti različita od svih do sad ali možda i neki obrazac za daljnje proslave. Kao što znate Župa BDM utemeljena je prije 52 godine, a sama crkva Gospe Maslinske datira iz davne 1118 godine! Istina tada se zvala Gospa od Hrasta i poznata je po slici Bogorodice s djetetom, za koju se vjeruje da je spasila Donatov Grad od Kolere. Šteta što se njen utjecaj nije proširio i na kugu, da vam se ne moram uopće više obraćati. Župa BDM se smatra jedinim svetištem na području Grada Zadra, dok na dan 15.08. okuplja najveći broj vjernika, štovatelja Velike gospe u našoj Županiji i šire.

I što je sad tu Problem? Pa problem je što je Grad Zadar, odnosno ljudi koji ga predstavljaju, dozvolio izgradnju stambenog kompleksa s preko sto stambenih jedinica, na zemljištu koje je nama, tada mladim polaznicima vjeronauka, obećana izgradnja sportskog centra za cijelo područje Brodarice. Sad, nismo naivni, jasno nam je da je to nategnuta priča ali dozvoliti izgradnju zadarske „Mamutice“ u mjesnom odboru koje već sad broji cca 15 000 stanovnika, pored toliko idealnih građevinskih lokacija Musapstana, Žmirića, Cerodula, Crnog i Babinduba za mene znači URBANOCID!

Pođimo od osnovnih stvari, okolne ulice koje okružuju Mamuticu nemaju razvijenu kanalizacijsku mrežu, u 21. Stoljeću. U ulici poviše crkve netko je dozvolio izgradnju tri zgradice s pristojna tri kata, samo što je problem što ih je investitor spojio na samo jednu septičku jamu, tako da im je kamion govnjare gotovo ne napušta dvorište. Građani ovog područja godinama žude za kanalizacijskom mrežom no novac je uvijek bio preusmjeren na bitnije stvari, poput izgradnje velebnog spomenika Belafuškoj ženi pored kojeg više ni psi ne uriniraju. Eto jedino dobro s izgradnjom ove zgradetine je to što će možda i okolne kuće biti spojene na kanalizacijsku mrežu. Znate li kako se u Zadru najbrže dobije kanalizacija? Tako što neki hadezeovac napravi kuću pored tvoje! 

Koridorima ili bolje reći uličicama koje predstavljaju prilazne putove Mamutici se ne mogu mimoići ni dvije bicikle kamo li auto i bicikla. Ono što posebno bode oči je ulica koja dijeli Crkvu i Mamuticu. Po propisima i zakonu iz 2013. ta cesta upravo zato što je cesta, mora biti upisana na grad 1/1. No međutim, prije korone kad sam namjeravao i pustiti ovu priču u javnost u ZK, je ta gradska prometnica bila samo polovicom u vlasništvu grada, dok je vlasnik druge polovice upisan upravo investitor koji gradi kompleks. Vjerojatno je i zato ucrtan parking uz sam rub crkvenog zida. Sad ne znam nisam pravnik, možda griješim, ali molim Grad Zadar da mi objasni. 
Prilikom pripreme ovog teksta kontaktirao sam i sadašnjeg župnika Don Daria, ali mi je on rekao da nažalost ne može ništa sam, te da on odgovara isključivo nadbiskupu. Zanimljivo! A ja sam mislio da svi odgovaramo Bogu! 

Od nekakvih društvenih sadržaja, zelenih površina i parkova, komercijalnih prostora koji opskrbijevaju nastalo naselje Nova Belafuža. Ništa.  U osnovnoj školli ŠKBenje kojoj gravitiramo svi mi s Brodarice, pa čak i s Puntamike i iz Dikla, održava se nastava u tri smjene. Dica kao da rade u rudniku umjesto da se obrazuju.

Njihova najveća pobjeda je što su Vas uvjerili da vam je dobro i da ne može bolje. U cijelom svijetu se odvija nastava od 09h do 17h, gdje učenici uz ručak uspiju i riješiti domaći rad, dok se kod nas u ŠKBenje gleda uvesti noćna smjena. Reka sam Vam, ka u rudniku! 

Naša škola ima ravan krov i da se mene pitalo, dogovorio bi se s investitorom da se komunalna umjesto gradu ili sebi, preusmjeri u izgradnju još nekoliko učionica. Kad stanovnicima Mamutice s Nove Belafuže pribrojimo i one s Mocira imam osjećaj da ćemo propasti u Kinu od tolike mase novih stanara. A zamislite tek da su se oba investitora povezala, pa uz novi red učionica nagradili i dječji vrtić umjesto svoje pristupne infrastrukture. Pa bili bi ko Švicarska, što je zasigurno svim Hrvatima mokri san. Pa onda biraju idiote, koji nas približavaju Bangladešu.

Možda sam ipak prenaivan za posao kojim se bavim. Upravo zbog te činjenice sam snimio svoje prvo promotivno video priopćenje, kako bi se sami uvjerili što će Mamutica na Novoj Belafuži značiti za naš kvart a posebno za naše svetište Gospe Maslinske! Nisam neki profesionalac, ali sam se potrudio. Mislim da je to uvijek ispravno. Živili i sretan Vam blagdan Velike Gospe!


Reci što misliš!