Događaji

15. i 16. kolovoza

Ovog vikenda na Silbi radionica i gradnja suhozida s majstorima iz udruge Dragodid

Ovog vikenda na Silbi radionica i gradnja suhozida s majstorima iz udruge Dragodid

Ovog vikenda već petu godinu zaredom na Silbu stižu majstori suhozidne gradnje iz udruge Dragodid, uz čiju pomoć i podršku već pet godinama obnavljamo i gradimo silbenske suhozide, kojima je otok, kao i mnogi na Jadranu, premrežen.

Ove godine radionicu radimo 15. i 16. kolovoza na području OPG Dlane (blizu porta sv. Ante) te gradimo jedan suhozid od početka i još jednu kaparetu. Kapareta je stožasti suhozid u koji sadimo kapare, a ime je dobila po uzoru na našu lijepu Toretu.

Udruga Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Osnovne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija. O svim aktivnostima možete čitati na portalu dragodid.org gdje prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana.

Ovu, petu godinu, kao mentori iz Dragodida stižu nam Mislav Tovarac, Mario Švencbir, Mario Zaccaria i Maja Flajsig, a radionica kreće od teorijskih osnova u praksu, te je namijenjena i početnicima koji se s ovom vrstom gradnje još nisu susreli, ali i onima koji su suhozide već gradili i popravljali, djeci (od 8 godina) i odraslima.

Početni susret je u subotu, 14. kolovoza u 9 sati kod trafostanice odakle krećemo na lokaciju. Ponesite udobne cipele, zaštitu od sunca, rukavice ako imate, a ostali materijal, kao i okrjepu, osigurat ćemo mi. Radit će se 2 dana po 2 termina: od 9 do 12 h i od 17 do 20 h, ali niste obavezni biti na sve 4 etape, no oni koji još nemaju iskustvo gradnje suhozida neka dođu na početni susret, koji kreće od teorije u praksu.


Reci što misliš!