Događaji

zadarski glazbenik

Jedanaest godina bez Joška Grmoje

Jedanaest godina bez Joška Grmoje

Joško Grmoja tragično je preminuo 13. kolovoza 2009. godine. Mlađe generacije Zadrana možda će ga se sjećati kao gitarista na Zadarfestu i pratećeg glazbenika na koncertima Gibonnija, no stariji ga pamte kao jednog od začetnika metala u Zadru.

Svirao je u bendovima Vizigoths, Dark Ages, Pussycats, surađivao sa Škurom i drugim zadarskim bendovima, a bio je veliki obožavatelj Iron Maidena, pa je svome sinu dao ime Adrian (po Adrianu Smithu, op.a.)

Na svim nastupima od sebe je davao maksimum, svirajući na omiljenoj fenderici.

Njegovim odlaskom Zadar, ali i Hrvatska, izgubila je vrsnog gitarista i umjetnika.

Prenosimo emotivan tekst kojega je na Facebooku objavio Joškov prijatelj, Branimir Čakić:

Ni promila ne sumnjam u nastavak naše kozmičke pustolovine. Među sumornim sjenama svijeta stradanja često se zateknem nestrpljivim oslikavajući maštom istinu svijeta u kojem se sva stvorenja bude kao milosrdni divovi. Moj prijatelj Joško puno toga lijepoga u ružnome svijetu nije stigao dovršiti. Toliko je toga u sebi lijepoga nosio. Dovoljno je bilo uloviti njegov dječački pogled i zavrijediti njegov samilosni osmijeh. Svi koji su ga odista poznavali znaju o čemu kazujem.

Znaju li, sjećanjem na Joškov pogled otklonit mogu mnoge sumnje. Ljepotom će nas dobroga naš dobri Joško pred vratima doma dočekati.

Vjeru svoju ne crpim iz religijskih knjiga i tuđih predaja, već iz daljina vlastitih djetinjih obzora... iz treptaja mirisnih tišina pod slobodom neba koje diše nepotrošnom glazbom. Upregnemo li iz iskonske želje da svima i svemu zauvijek bude dobro, prepoznat ćemo bonacu duha.

Pamtimo svi, kako i ne bi, one neizrecivo goleme slutnje koje se ocrtavaju o mirisnim obrisima netaknutog bilja nakon ljetnih kiša. Danas, jedanaest ljeta nakon privremenog rastanka s našim Joškom, upregnimo iz sebe dobro sjećanjem na njegov osmijeh.


Reci što misliš!