Događaji

u jeku potrage

Stipe Božić: Tragajući za Poljakom po Biokovu, pronašli smo još 10-ak turista!

Stipe Božić: Tragajući za Poljakom po Biokovu, pronašli smo još 10-ak turista!

Alpinistička i HGSS-ova legenda Stipe Božić objasnio je da je Poljak za kojega HGSS već danima po Biokovu traga bez nade da je još živ, bio vrhunski pripremljen, ali mu se očito ipak potkrala mala greška.

"Ovo je možda i najopasnija planina u Hrvatskoj, više liči na Alpe", opisivao je Božić Biokovo s kojim je poljski turist prije skoro dva tjedna krenuo odmjeriti snage.

Božić je objasnio da se na tom mjestu, na kojem je Poljak očito stradao, nalaze stijene visoke do 500 metara, da je riječ o prostoru koji se u tom obliku u daljinu pruža 10 kilometara."Kretanje je moguće na samo nekoliko staza. Šanse za pronalazak su vrlo male", konstatirao je Božić.

"U novije vrijeme sve je više takvih brdskih trkača koji posjećuju planine, koji su vrlo spremni, koji su brzi, koji s malo vode i malo opreme mogu napraviti više nego planinari. Imao je sve što je trebao, čak se uputio nizbrdo proije nego što je planirao. Međutim, ta planina kad se ide sa Sv. Ilije, vrlo je nezgodna, ima nekoliko zamki, dostra se ide poprijeko, a ispod vas su visoke stijene", objasnio je okolnosti čuveni HGSS-ovac.Dodao je da je Poljak supruzi javio da je krenuo nazad ranije nego što je planirao, jer je ostao bez vode. Izvrsno je znao što čini. Ipak:

"Na tom području imamo već pet žrtava. Njega nećemo naći živoga."

Stipe Božić je rekao da je staza na tom dijelu Biokova, koliko god je teška i nezgodna, dobro obilježena planinarskim znakovima. No, čak i u takvim uvjetima može se potkrasti pogreška i to je po svoj prilici bilo ono što je bilo presudno za najnoviju nesreću:

"U nekim okolnostima, ako čovjek nije dobro koncentriran ili ako mu se učini da je bliže nečem, može zalutati."

Božić je objasnio zašto je HGSS-u tako teško pretraživati takav teren:"Zato jer je to jedan labirint okomitih žlijebova, jaruga, grebena visokih i po 300 ili 400 metara. To ne možete gledati ortogonalno, a opet u toj slici ima mnoštvo oblika gdje je (Poljak) mogao pasti."

"Imao je mobitel, supruzi je poslao sliku dva sata prije nego što je odustao. Procijenio je da nema dovoljno vode za nastavak puta. Bio mu je cilj otići preko Sv. Ilije na Veliko brdo... Uz pomoć naših službi otprilike smo locirali njegovu poziciju. Ali, to je široko područje", rekao je Božić.

Dodao je da je lociranje u tim uvjetima moguće u širini od oko 500 metara, a visinske razlike čak 200 metara. Rekao je da je svakako i najspremnijima puno pametnije kretati se u grupi, najmanje po dvoje:

"Svjedoci smo da dođu obitelji iz kontinentalnih zemalja, planinari, pa spoje ugodno s još ugodnijim, more i planinu... Dok smo bili gore na Biokovu, sreli smo desetak sličnih planinara, čak i iz Poljske..."


Reci što misliš!