Događaji

odgovor nismo dugo čekali

Ministarstvo: Posjete prilagođenog trajanja u ovom trenutku neophodne

Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je izrazilo razumijevanje za osjećaje roditelja koji žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, te apeliralo da su mjere prilagođenog trajanja posjeta u ovom trenutku neophodne u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih.

Ministarstvo zdravstva u priopćenju naglašava da bolničke zdravstvene ustanove čine sve da onemoguće proboj koronavirusa SARS-CoV-2 u svoja radna okruženja "jer bi to značilo ograničavanje, ako ne i prestanak pružanja zdravstvene skrbi i time ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite velikom broju ljudi koji im gravitiraju".

Do pojave ovih iznimnih epidemioloških okolnosti bolnice su uvijek nastojale omogućiti roditeljima posjete i boravak uz dijete, što je, ističu, i sada omogućeno u kraćem, prilagođenom trajanju, jer se u ovom trenutku se maksimalno nastoji smanjiti rizik od zaraze te zaštititi vlastito osoblje i pacijente kojima se pruža bolnička zdravstvena skrb.

Napominju kako je zdravstveno osoblje uvijek na raspolaganju roditeljima za informacije o zdravstvenom stanju djece koja se nalaze na bolničkom liječenju.

"I zdravstveno osoblje bolnica i Ministarstvo zdravstva imaju puno razumijevanje za osjećaje roditelja koji, naravno, žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, no ovakve mjere su u ovom trenutku neophodne u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih", poručuju.

Iz Ministarstva ističu da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj kontinuirano prati te će se po njenom poboljšanju promptno pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjete u bolnicama. Eventualno ublažavanje mjera će procijeniti Ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na temelju stručnog mišljenja liječnika epidemiologa kada se za to steknu epidemiološki preduvjeti.

Ministarstvo podsjeća da je od početka epidemije i uvođenja mjera ograničavanja posjeta u razne ustanove u kojima borave ranjive skupine, odnosno one koje se smatraju ključnima u borbi protiv epidemije COVID-19, osigurana mogućnost posjeta i boravka roditelja uz djecu na bolničkom liječenju uz pridržavanje i uvažavanje strogih preventivnih mjera zaštite od širenja zaraze.

Na mnogim je bolničkim odjelima roditeljima omogućen cjelodnevni ili višesatni boravak uz dijete uz poseban naglasak na najmlađu djecu i djecu koja dugotrajno borave u bolnici, kako bi se smanjio neprijeporan psihološki učinak razdvojenosti djece od roditelja po obje skupine i zaštitili interesi djece u najvećoj mogućoj mjeri.

U Klinici za dječje bolesti za najteže male bolesnike poput onkoloških, omogućen je nesmetani boravak jednog roditelja u 24-satnom dnevnom trajanju, ali uz poštivanje preventivnih epidemioloških mjera.

U jedinicama intenzivnog liječenja, kao najizloženijim i najranjivijim dijelovima zdravstvene skrbi djece akutnih bolesnika, posjete su dozvoljene u 15-minutnim ciklusima jednog roditelja djetetu, nakon kojeg slijedi novi 15-minutni posjet drugom djetetu i tako naizmjenično kako bi se u maksimalnoj mogućoj mjeri zaštitila djeca, ali i djelatnici bolnica od širenja zaraze i unošenja virusa u najugroženije odjele na kojima se djeci pruža intenzivna zdravstvena skrb.

Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb. Smatraju kako je nedopustivo da mali pacijenti budu odvojeni od svojih roditelja te su pozvali ministra zdravstva Vili Beroša da što prije poništi spornu odluku te da se donese jedinstven protokol za sve bolnice.

Podršku dvojici očeva, koji poručuju da ispred Klaićeve planiraju biti dokle god ministar zdravstva ne da jasnu novu uputu, došlo je danas dati još desetak roditelja.


Reci što misliš!