Događaji

tko su korisnici i krijumčari

''Hrvatska u kokainskom ruletu smrti'', knjiga o društvu koje ''šmrče bijelo''

''Hrvatska u kokainskom ruletu smrti'', knjiga o društvu koje ''šmrče bijelo''
Ilustracija/Jurica Galoić/PIXSELL

Knjiga ''Hrvatska u kokainskom ruletu smrti'', novinara Vilima Cvoka i Hajrudina Merdanovića, dosad je najcjelovitiji prikaz koliko je kokain rasprostranjen u Hrvatskoj, tko su korisnici i krijumčari te kako se policija i sudstvo bore protiv te droge koja se duboko uvukla u pore našeg društva.

Nedavno objavljena knjiga u izdanju 24 sata rezultat je više od desetljeća istraživanja i serije novinarskih tekstova o krijumčarenju kokaina u Hrvatsku. Ujedno, to je i nastavak knjige ''Hrvatska mafija – od nastanka do danas'' istog autorskog dvojca u kojoj se isticalo da se drogom trgovalo pod okriljem države za vrijeme i nakon Domovinskog rata te da se kriminalna ekonomija najvećim dijelom već tada bazirala na preprodaji droge.

Autori pritom otkrivaju kako su stasali novi krijumčari, ali i kako su stvoreni kanali za krijumčarenje kokaina prema Europi u kojima sudjeluju i brojni Hrvati udruženi s balkanskim krijumčarima droge. Hrvatska i zemlje u okruženju danas su ''iscrtane'' kokainom, ističu autori dodajući kako krijumčari i dileri gotovo neometani žive među nama te da je kokain gotovo na svakom koraku. U eksplikaciji zakona kokainske ponude i potražnje u knjizi se opisuje i pozicija trgovaca ''bijelim'' i njihovih korisnika, ali i količina novca koji se u tom poslu obrće.

''Bijelo mahom nekažnjeno šmrču svi - mafijaši, političari, bankari, menadžeri, estradnjaci, liječnici, novinari, odvjetnici, policajci, poduzetnici, ugostitelji, svodnici, prostitutke, zatvorenici i ini koji utjehu ili dodatnu moć uz adrenalinski poticaj pronalaze u kokainu. Danas se kokain u Hrvatskoj troši više nego ikada i zapravo nam je ta činjenica bila poticaj za pisanje knjige'', ističu autori.

Dodaju i kako njihova knjiga nipošto nije fikcija ni plod razigrane mašte i igre riječi s ''uljepšanim'' opisima narko bossova i dilera, već je to prikaz autentičnih događaja i aktera sa stvarnim imenima.

Priča o korisnicima, krijumčarenju, ali i posljedicama uzimanja kokaina

''Zbog poštovanja zakonskih odredbi o nastupanju roka rehabilitacije samo smo u jednom slučaju kokainskom osuđeniku izostavili ime. Nismo imali namjeru docirati, utjecati na nečije mišljenje, upirati prstom u instituciju ili bilo kojeg pojedinca. U knjizi ne iznosimo svoje osobno stajalište, već pišemo o golim činjenicama koje upućuju na rasprostranjenost kokaina, tu, među nama'', ističe se u predgovoru knjige.

Autori naglašavaju kako su nastojali što jednostavnije prikazati što je to zapravo kokain, kako i gdje nastaje i kako se krijumčari. Uz to, uspjeli su i iznimno zanimljivo prikazati domišljate načine krijumčarenja kokaina, ali i ulične i druge načine distribucije. U knjizi se, naravno, opisuju korisnici, ali i upozorava na posljedice uzimanja kokaina.

Iznimno zanimljivi dijelovi knjige prikazi su kako se policija bori protiv krijumčara kokaina zasnovani na autentičnim slučajevima o kojima su izvještavali brojni domaći i strani mediji. Temelj knjige su i sudske presude za krijumčarenje kokaina i okrutne zločine vezane za kriminal s drogom izrečene na sudovima u Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, često ''pojačane'' pričama svjedoka iz sudnica.

Razgovori sa stručnjacima, krijumčarima, pritvorenicima, osuđenicima, policajcima, prostitutkama, akterima pojedinih slučajeva najvećih zapljena kokaina pomogli su nam da odškrinemo vrata i zavirimo u ono što se skriva iza kokainske pošasti, ističu autori, ponavljajući da je riječ o drogi koja je zahvatila sve pore društva.


Reci što misliš!