Događaji

pet mjerenja, pet različitih rezultata

Jesu li toplomjeri u zadarskoj Općoj bolnici ispravni?

Jesu li toplomjeri u zadarskoj Općoj bolnici ispravni?
Dino Stanin/PIXSELL

Učestalo mjerenje temperature na različitim mjestima postalo je praksa na koju se navikavamo. Opća bolnica je jedno od mjesta na kojima je ono obavezno. S obzirom na to da se radi o jednoj od mjera predostrožnosti za prevenciju širenja korona virus, ovu praksu prihvaćamo kao realnu i razumnu.

Međutim, kada proces mjerenja temperature onemogućava pravovremeno dobivanje zdravstvenih usluga te počne predstavljati veći test živaca i izdržljivosti nego test zdravlja, građanska nam je dužnost propitati taj proces te podijeliti svoje iskustvo kako bi se time možda moglo ublažiti ili prevenirati negativno iskustvo nekog drugog. Stoga u nastavku dijelimo iskustvo građanke koja je 5. kolovoza na preporuku osobnog liječnika opće prakse došla na hitni prijem kako bi izvadila krv s obzirom na to da liječnici sumnjaju na autoimunu bolest kod koje pravovremeno detektiranje neobičnih pojava na tijelu može značiti precizniju dijagnozu te jasniji put ka oporavku. 

„U srijedu, 5. 8. na preporuku liječnika došla sam na hitni prijem kako bih izvadila krv. Na ulazu u bolnicu mjerena mi je temperatura te je utvrđeno da je nemam. Ponovnim mjerenjem na trijaži na hitnom prijemu utvrđeno je da imam 37,7°C na što sam tvrdila da rezultat nije točan. Ponovljeno mjerenje običnim toplomjerom je pokazalo temperaturu od 36,8°C. Nakon toga me sestra poslala u čekaonicu te mi je nakon 40 minuta čekanja ponovno izmjerila temperaturu koja je ovoga puta bila 37°C. Nakon tog mjerenja, sestra me poslala vani kako ne bih zarazila druge s obzirom na to da sam tada već bila pod sumnjom kao osoba potencijalno oboljela od korone. Nakon 40ak minuta sestra je ponovno došla do mene te me uputila na zarazni odjel zbog povišene temperature. 

Na zaraznom odjelu mi je ponovno izmjerena temperatura koja je ovoga puta bila 36,6°C. Odgovor koji sam dobila od prisutne doktorice je da ne zna što bi sa mnom trebala s obzirom na to da nemam temperaturu. Nakon toga sam se vratila na hitni prijem prilično zbunjena, umorna i ljuta. Ondje sam sestri rekla da nemam temperaturu unatoč njenim prethodnim mjerenjima. Je li moguće da 5 mjerenja temperature pokaže 5 različitih rezultata? Provjerava li se ispravnost toplomjera u Općoj bolnici Zadar?“

 


Reci što misliš!