Događaji

predstavnica naše županije

Rozalinda Banić iz Kraja bori se za titulu Uzorne hrvatske seoske žene

Rozalinda Banić iz Kraja bori se za titulu Uzorne hrvatske seoske žene
OBŽ

Rozalinda Banić iz Kraja predstavljat će na izboru Uzorna hrvatska seoska žena Zadarsku županiju.

Svestranu i vrijednu Rozalindu, vlasnicu OPG-a Lanđin, dobitnicu 12 oznaka kvalitete Hrvatski otočni proizvod na likere, rakije i druge izvorne otočne delicije, nominirala je Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Zadarske županije.

-Ponosna sam što ću predstavljati svoj otok Pašman, moje rodno mjesto Kraj i Zadarsku županiju. Istodobno, zahvaljujem gospođi Gordani Dragun, voditeljici zadarskog ureda Savjetodavne službe, što me nominirala. To je priznanje mom dugogodišnjem radu, ne samo mene nego i cijele moje obitelji koja je uključena u poljoprivrednu proizvodnju, radi na zemlji i živi od toga rada, komentirala je Rozalinda nakon što ju je ovaj tjedan posjetila komisija izbora Uzorna hrvatska seoska žena.

Rozalinda Banić, inače i nositeljica certifikata za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, bavi se maslinarstvom, vinogradarstvom i uzgojem rajčica, krumpira, paprika, luka, tikvica, krastavaca, raznih presadnica, sakuplja ljekovito i aromatično bilje. Uz formalno ugostiteljsko obrazovanje, završila je nekoliko tečajeva i škola, za ribara, povrćara, ovčara i tečaj ljekovitog bilja. Vlasnica je obrta i obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Na imanju ima 20 ovaca, posjeduje brod i ide u ribolov, a u sklopu OPG-a bavi se iznajmljivanjem apartmana i tzv. robinskim turizmom.

Udana je i majka dvoje djece, obrađuje dva hektara zemlje, od čega je polovica u obiteljskom vlasništvu. Na zemlji rade tri generacije Banićevih i, ističe, ne žale se jer su shvatili da se može živjeti i uspjeti jedino od vlastita rada. A to im jamči i ostanak na otoku jer, koliko god teško bilo, otok je njihova oaza i sigurnost.

Čestitamo Rozalindi na nominaciji i želimo da potkraj listopada u Popovači osvoji titulu Uzorne hrvatske seoske žene jer ona to uistinu zaslužuje.


Reci što misliš!