Događaji

vrijeme

Stiže dugotrajan toplinski val

Stiže dugotrajan toplinski val
Dino Stanin/PIXSELL

Nakon nekoliko dana koji su više sličili jeseni nego sredini ljeta, petak je u Hrvatskoj ponovno podsjetio da je ipak ljeto. U cijeloj je Hrvatskoj bilo više sunca, a i temperature su porasle, no podno Velebita je još bilo snažnih udara bure.

Za vikend će se u cijelu Hrvatsku vratiti ljeto, a stiže nam i toplinski val, no ipak nešto slabiji od prethodnog. Unatoč tome, temperature će ponegdje biti debelo iznad 30 stupnjeva zbog čega su izdana i upozorenja.

Toplinski val dugo će ostati nad Europom

Našu će zemlju zahvatiti toplinski val koji će biti najsnažniji u zapadnoj Europi, a ondje će ekstremne temperature trajati danima. Već su danas više temperature zabilježene u sjeverozapadnoj Europi, no prave se vrućine očekuju za vikend i početkom sljedećeg tjedna.

Britanski Office tako je već izdao upozorenje za dijelove Engleske u kojima će temperatura ovog vikenda narasti do gotovo 37 stupnjeva. No očekuje se da će se ovaj put val vrućine u Londonu i okolnim područjima zadržati najmanje sedam dana. 

"Iako ovaj toplinski val možda neće donijeti toliko visoke temperature kao prošli tjedan, vrućina će se zadržati bitno dulje. Prošlog tjedna vrućine su bile problematične samo dan ili dva. Ovaj val vrućina potrajat će u ovom području najmanje pet dana, a gradovi poput Pariza osjetit će temperature iznad 36 stupnjeva svakog dana od petka do ponedjeljka", rekao je CNN-ov meteorolog Taylor Ward.

Toplinski val stiže i u Hrvatsku, izdana upozorenja

Što se Hrvatske tiče, i naš je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje zbog toplinskog vala. Izdano je žuto upozorenje koje predstavlja umjerenu opasnost i aktivno je od nedjelje. 

Od nedjelje je umjerena opasnost proglašena za područja Rijeke, Splita i Dubrovnika s okolicom i zasad vrijedi do utorka, a s obzirom na to da je DHMZ zasad objavio prognozu za toplinske valove samo do utorka, moguće je da će trajati i dulje. Od ponedjeljka umjerena opasnost vrijedi i za područje Knina i okolice.

Meteorologinja Željka Pogačić najavljuje kako bi temperature ovoga vikenda trebale biti nešto podnošljivije od prošlog vikenda, kada je prošli toplinski val bio na vrhuncu. "Uz to, računajte da gotovo svakodnevno negdje može pljusnuti", upozorila je.

Treba se također pripremiti za to da će vrhunac novog toplinskog vala biti u nedjelju i u prvim danima sljedećeg tjedna.

U subotu će gotovo posvuda biti između 30 i 32°C, što je oko prosjeka za ovaj dio ljeta. Više od 34°C postići će unutrašnjost Dalmacije. U središnjim i zapadnim predjelima će veći dio dana biti sunčano. Do istočnih predjela zemlje će u danima vikenda stizati vlažniji zrak pa računajte na lokalne, većinom kratkotrajne popodnevne pljuskove. Vjerojatnost za jači razvoj oblaka postoji lokalno i u gorju, a u nedjelju u unutrašnjosti Dalmacije gdje bi vlažan zrak mogao naći dobre uvjete za uzdizanje i stvaranje grudastih kišnih oblaka.

Sve u svemu, kiša neće biti niti obilna ni trajna i neće odviše kvariti dojam sunčanog vremena. Noću se temperatura u većini kopnenih predjela, izuzev jasno gorja, neće spuštati ispod 19°C, što će biti zapravo na granici ugode za dobar san. Ako krećete na put u ranim jutarnjim satima, računajte da bi u gorskom predjelima i u kotlinama moglo biti nakratko smanjene vidljivosti zbog magle ili sumaglice. 

"Na moru za vikend neugodne, čak tropske noći"

Bura koja je u petak dominirala vremenom sjevernog i srednjeg Jadrana isto će činiti i veći dio subote. Puhat će umjerenom snagom, lagano će miješati more i tamo će gotovo sasvim rastjerati oblake. Oblaci će se najupornije vraćati na krajnji jug zemlje gdje je moguć još poneki lokalni pljusak, osobito na širem dubrovačkom i konavoskom području. U nedjelju bi se poneki oblak iz gorja mogao spustiti i do obale sjevernog Jadrana.

Na otvorenome moru i južnodalmatinskim otocima i sutra će puhati maestral, a u nedjelju popodne na većini obale. Nakon nekoliko ugodnijih, za vikend opet neugodno tople, čak i tropske noći u kojima će se temperatura tek pred jutro spustiti na 23 ili 24°C, što će znatnije ometati san i dobar odmor. Dnevni maksimalci ići će nerijetko iznad 33°C u hladu, prognozirala je za RTL meteorologinja Željka Pogačić.

 


Reci što misliš!