Događaji

epidemiološke (ne)prilike...

Ljeto bez Milenijskog skoka i Noći punog miseca, a najviše su izgubila djeca iz Latice

Ljeto bez Milenijskog skoka i Noći punog miseca, a najviše su izgubila djeca iz Latice
Bojan Bogdanić

Milenijski skok sa zadarske rive i Noć punog miseca – dvije su prepoznatljive, masovne turističke manifestacije bez kojih je - da ste nas pitali lani - teško zamisliti ljeto u Zadru. Nažalost, ovoga ljeta ipak nisu održane zbog dobro poznatih razloga oko koronavirusa. Što smo time izgubili?

Izgubili smo puno. Ostali smo bez tri tisuće skakača, humanitarne akcije, javno-zdravstvene akcije, promocije čistoće našega mora i razglednice Zadra koja nakon skoka obilazi svijet. Neven Stojaković, organizator i začetnik Skoka, posebno ističe izgubljeni humanitarni dio manifestacije:

"Najviše su izgubili klinci iz Latice koji su ostali bez svog svakogodišnjeg prihoda od 50-ak tisuća kuna, kao što znate s tim novcem se financira škola plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju već 16 godina i preko 370 djece je u ovih 16 godina ne samo naučilo plivati nego razbilo strah od vode…"

Milenijski skok i Noć punog miseca povlače niz različitih djelatnosti, usluga, OPG-ova, izvođača, koji su također ostali zakinuti otkazivanjem manifestacija:

"Kažem ne radi se samo o te dvije manifestacije, znači mi radimo raznorazne fešte i po otocima, po zaleđu, 15-ak sajmova sigurno, bilo kakvih tih OPG –manifestacija od Paga pa sve do Biograda i zaleđe i otoke…Sve je to nestalo…"

Je li ga korona-kriza potaknula na razmišljanje o pokretanju nekih novih projekata kojima bi se doskočilo turizmu u doba pandemije, na originalan, zadarski način. Jedna od ideja je bila, kaže, veliki koncert na mostu koji bi publika pratila u brodicama:

"Jazine su trebale biti zanimljiva pozornica sa stotine brodova koji bi svi ispod imali rasvjetu za loviti lignje, tako da bi to bila jedna jako lijepa razglednica iz Zadra snimljena dronom…"

Ipak strah od korone nije zaustavio turiste da za odmor odaberu zadarski kraj. Broj posjetitelja znatno je premašio sva prvotna očekivanja i procjene dijelom i zbog ulaganja u turizam svih proteklih godina što pravi turisti, zaključuje Stojaković, itekako prepoznaju i cijene.


Reci što misliš!