Događaji

otok pag

Treba li zaštititi olupine tri njemačka ratna broda u uvalama Veli bok i Mali bok?

Treba li zaštititi olupine tri njemačka ratna broda u uvalama Veli bok i Mali bok?
Novi radio Zadar

Na hrvatskom dijelu Jadrana nalazi se oko 400 olupina brodova koje se smatra podmorskim arheološkim lokalitetima. Radi se o olupinama brodova od prapovijesti do novog doba.

Sjeverno od grada Paga, u uvalama Veli bok i Mali bok, nedaleko od plaže, na dnu mora, nalaze se ostaci tri njemačka ratna broda koja su u Drugom svjetskom ratu potopili saveznički zrakoplovi. Olupine brodova zanimljive su onima koji se bave podvodnim safarijem, no ne promoviraju se kao turistička atrakcija. Olupine tri njemačka broda u uvalama Mali bok i Veli bok samo su dijelom istražene, ali nisu zaštićene. Nažalost, posljednjih godina nestali su mnogi metalni dijelovi olupina.

Prema svjedočenju starijih Pažana, tri njemačka broda su se pokušala sakriti u uvalama Mali bok i Veli bok, ali su ih uočili saveznički zrakoplovi, koji su više puta nadlijetali Pag. Kada su uočili brodove, zrakoplovi su odletjeli sprema jugu. Oko dva sata poslije doletjeli su iz smjera zapada, pojavili su se iznad vrha Sv. Vid i napali brodove. Brod usidren u Velom boku je potonuo, ali nije eksplodirao, što se vidi po ostacima na trupu. Drugi, manji brod je eksplodirao i od njega je na dnu mora ostao dio kobilice i spremnik za gorivo.  Od trećeg broda na dnu su ostali samo tragovi potpalublja. 

Prema svjedočenjima starijih Pažana, tri desetljeća nakon potapanja brodova na dnu mora i na plažama se pronalazilo streljivo raznog kalibra. Mnogi se sjećaju kako su rastavljali streljivo i vadili barut u obliku žutih, uskih listova koji se koristio za igru. 

Zbog potopljenih brodova nastao je i novi toponim. Desetak godina nakon Drugog svjetskog rata uvale Veli bok i Mali bok počele su se nazivati Tri broda. Ostaci broda, kada ih se gleda s uzvisine iznad plaže, djeluju poput goleme tamne mrlje koja se ističe na finom, bijelom pijesku.


Reci što misliš!