Događaji

Institut za javne financije

Zadarskoj županiji šestu godinu za redom najviša ocjena za proračunsku transparentnost

Zadarskoj županiji šestu godinu za redom najviša ocjena za proračunsku transparentnost
Boris Kačan

Prosječna proračunska transparentnost hrvatskih županija ove je godine 4,9, samo dvije županije su dobile ocjenu četiri i to su ujedno jedine dvije četvorke ove godine, odnosno, 18 županija je za transparentnost proračuna dobilo ocjenu pet.

Institut za javne financije već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, a posljednja analiza provedena je za razdoblje studeni-prosinac 2019. i veljača-ožujak-početak travnja 2020.

Lani je 17 županija dobilo ocjenu pet, a ove godine 18 od njih 20, što pokazuje da je prosječna transparentnost županija puno bolja u odnosu na gradove i općine. Prosječna ocjena za sve lokalne jedinice ove je godine 4,1, lani je bila 3,9, a prije šest godina u svom prvom istraživanju Institut im je dodijelio jedva prolaznih 1,8.

U šest godina četiri su županije svake godine dobile ocjenu pet - Varaždinska, Zadarska, Krapinsko-zagorska i Šibensko-kninska, a samo po jednu četvorku i to na početku ocjenjivanja, odnosno za 2015. godinu, imale su Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka i Zagrebačka županija, dok im je transparentnost proračuna za sve sljedeće godine ocijenjene za pet. Samo dvije četvorke na početku ocjenjivanja imale su primjerice Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija, a nakon toga, također su redale petice. Koprivničko-križevačkoj županiji ovo je prva petica od kada Institut provodi istraživanje. 

Kako se navodi u izvješću, prosječno najtransparentniji gradovi su u Brodsko-posavskoj i Istarskoj (5) te Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj (4,9) županiji. Po ukupnoj prosječnoj transparentnosti proračuna svih jedinica na području županije najtransparentnije su Požeško-slavonska (4,7), te Primorsko-goranska, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka, Karlovačka i Šibensko-kninska županija (4,5).

Kako se navodi, gotovo sve županije imaju kvalitetne i pregledne mrežne stranice, a po lakoći snalaženja ističu se Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska te Zagrebačka županija.

Inače, proračunsku transparentnost u Institutu ocjenjuju temeljem broja ključnih dokumenata objavljenim na web stranicama jedinica lokalne samouprave, i to – izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlogu proračuna za 2020., izglasanom proračunu za 2020. i proračunskom vodiču za građane za 2020.

Proračunska se transparentnost u svih šest ciklusa istraživanja od 2015. do 2020. kontinuirano popravlja, posebno je uočljiv napredak u objavljivanju proračunskog vodiča za građane gdje županije imaju porast s 35 na 95%. Svih pet dokumenata predale su kroz svih šest godina spomenute četiri županije, koje su svih šest godina ocijenjene zato s peticom.

Izvor: L.K./ Župan.hr


Reci što misliš!