Događaji

u 89. godini

Otišao je barba Šime, čuveni barkajol, legenda Preka i cijelog Ugljana

Otišao je barba Šime, čuveni barkajol, legenda Preka i cijelog Ugljana
naši školji

U 89. godini, u Preku je umro barba Šime Sorić, čuveni barkajol, legenda cijelog otoka Ugljana.

Prije točno mjesec dana vezao je svoji kaić za kraj i ostavio mnoge Prečane, prijatelje i poznanike u čudu. Je barba Šimu nema tko zamijeniti! Ni stvarno ni metaforički.

Kao da je predosjećao da se bliži kraj, barba Šime se ove zime žalio da ga “ruke više ne slušaju”, a, opet, kaić mu je bio sve i teška se srca odvojio od njega.

Pržim se kao sveti Lovre, ali svejedno ne bih mijenjao ovaj posao za drugi. Veslali su stari ljudi, moj otac, stric, a i ja ću dok mogu, kazao nam je prije nekoliko godina.

Prvi preški barkajoli počeli su prevoziti putnike na 70 metara udaljen Školjić oko 1950. godine. Ubrzo im se pridružio i barba Šime te postao preška ikona, neodvojivi dio duše mjesta. I to ne samo kao simbol tradicije nego i turizma. Tko je jednom upoznao barba Šimu i s njim zaplovio prema Školjiću, pamtit će ga zauvijek jer je preški barkajol u onoj, za većinu nedostižnoj, bezvremenskoj kategoriji ljudi.

Turistička slika Preka, osobito u ljetnim mjesecima, više neće biti ista bez barba Šime. A ni duge zime, jer kad kod ste se zatekli na mulu, i barba Šime je bio tamo. Nasmijan, vedar, pričljiv, bez obzira na temu, boju mora i neba, barba Šime je za svakoga imao “onu” rečenicu. Ni više ni manje.

Mirno veslajte, barba Šime, nekim drugim prostranstvima! Dobro more!

Posljednji ispraćaj Šime Sorića bit će u petak, 3. srpnja u 18 sati na mjesnom groblju u Preku!


Reci što misliš!