Događaji

#izbori2020

Bernardić: Vi ste rizična osoba, Plenković: Ista pravila vrijede za sve

Nisam se testirao na koronavirus, ali ću sada morati jer je Plenković epidemiološki rizična osoba do subote, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na početku debate s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem na RTL-u koji je pak otkrio da se testirao četiri puta i da je negativan na covid-19.

"Ja sam napravio četiri testa, zadnji danas. I ovaj je negativan. Ja nisam imao bliski kontakt. Pravila koja vrijede za mene, vrijede za sve", ustvrdio je Plenković u ponedjeljak u Duelu RTL-a.

Bernardić je ustvrdio kako Hrvatska nije na vrijeme nabavila opremu te napravila protokole i danas ima premalo testiranja, a za Nacionalni stožer Civilne zaštite kaže da je političko tijelo čije odluke zadiru i u neka ustavna prava.

"Niste pobijedili koronu, korona se vratila", kazao je Bernardić te ustvrdio kako su protokoli za domove umirovljenika poslani tek kad je epidemija bila u padu.

"Nikakvu odgovornost niste preuzeli za smrt 20 štićenika u domu u Splitu. U 'lockdown' se išlo nakon izbora u HDZ-u, Istra je išla tjedan dana prije. Tada ste ugrozili zdravlje građana, a sad radite isto", rekao je Bernardić.

"Zahvaljujući našem angažmanu, ne samo da smo spasili živote i gospodarstvo - mi smo prvi u EU pokrenuli mehanizam odgovora na covid, mi smo zaštitili zdravstvene ustanove. Virus je u Europi odnio najviše života u domovima za starije. Ono što smo mi postigli, postigli smo da smo imali samo 107 umrlih", odgovorio je Plenković.

Bernardić: Gurnuli ste Hrvatsku u izbore; Plenković: Želim da do jeseni imamo stabilnu vladu

Kaže kako stručnjaci upućuju na drugi val na jesen te da je njegova želja da do tada imamo formiranu stabilnu novu vladu.

Bernardić pak smatra kako je Plenković gurnuo Hrvatsku u izbore, a sada nas unatoč porastu broja oboljelih u toj zemlji, otvara prema BiH s jedinim motivom da HDZ-ovi glasači mogu ući u Hrvatsku. Tvrdi i da je Plenković odbijanjem samoizolacije nakon teniskog turnira u Zadru ugrozio turističku sezonu.

"Svjesno riskirate sezonu i zbog izbora otvarate granice sa BiH. Tako će nam Mađarska i Slovenija zatvoriti granice, neće dolaziti na more jer će kod kuće morati biti u samoizolaciji", kazao je u raspravi prepunoj međusobnih optužbi.

Osvoji li njegova koalicija vlast Bernardić najavljuje da će donijeti moratorij na kredite jer je ova vlada to propustila napraviti stavši na stranu banaka.

"Poslali smo prijedlog o skraćenju radnog vremena, upravo zbog EU Sure programa", dodao je.

"Ja sam osupnut da želite biti premijer, ne znate ništa. Next Generation EU je novi instrument. Moja vlada je u listopadu 2016. zatekla 9 posto ugovorenih sredstava, isplaćeno je jedan posto. Danas imamo 96 posto dogovorenih i 36 posto isplaćenih. Mi se borimo da dobijemo još 22 milijarde eura u idućih sedam godina. Ja se nadam da ovakvo neznanje neće imati priliku zastupati Hrvatsku u EU. Razočaran sam, mogli ste se pripremiti, žalosti me to", kazao je Plenković.

Bernardić: Tko vam vjeruje?, Plenković: Vidjet ćemo nakon izbora

Na pitanje o minimalnoj plaći koja je sada 3250 kuna, Plenković je kazao kako je u vrijeme SDP-ove vlade ona rasla 250 kuna, a u mandatu njegove vlade 750 kuna.

"Prosječna plaća je u našem mandatu narasla šest puta, a javni dug do prije Covida je smanjen na 73 posto BDP-a, bio je 81 posto. Mi nastojimo učiniti kvalitetu života boljom za sve. Hrvatski građani žive bolje nego prije četiri godine", ustvrdio je i naveo kako su građane i poduzetnike rasteretili za devet milijardi kuna.

"Tko vam vjeruje? Investitori vam ne vjeruju, pali smo na Doing business ljestvici. Ubrali ste za 15 milijardi više poreza, a pričate o rasterećenju. Poduzetnici su opterećeni", odgovorio mu je Bernardić.

Najavio je i kako će nakon izbora smanjiti broj ministarstava te ukinuti Ministarstvo državne imovine, koje je, kazao je,  izmišljeno ministarstvo. "Cilj nam je manja državna uprava, manji broj općina i gradova i porezno rasterećenje. Plenković i HDZ je imao četiri godine, to nisu napravili", rekao je.

I Plenković najavljuje smanjene broja ministarstva a o točnom broju će, kaže, govoriti nakon pobjede na izborima.


Reci što misliš!