Događaji

zaraza nije prestala

Novi slučajevi koronavirusa u Sloveniji i BiH

Novi slučajevi koronavirusa u Sloveniji i BiH
Milan Sabic/PIXSELL

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem 715 osoba potvrđeno pet novih zaraza koronavirusom, što je najveći broj novih dnevnih infekcija u zadnjih nekoliko tjedana. U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Stanje je nešto bolje u Federaciji BiH gdje je potvrđeno osam novih slučajeva a dva su iz Tešnja, grada u središnjem dijelu zemlje u kojemu je potkkraj svibnja identificirano žarište u jednoj tvornici.

Tamo je do sada registrirano 95 zaraženih soba.

U Republici Srpskoj novi slučajevi zaraze su potvrđeni kod 23 osobe od kojih je pet iz Doboja a po četiri iz Banje Luke i Modriče, gradova koji su i do sada bili žarišta epidemije.

U cijeloj BiH do sada je potvrđeno nešto više od 2600 slučajeva zaraze a četvrtina od tog broja odnosi se na Banju Luku.

Do sada su od posljedica zaraze koronavrusom u BiH umrle 154 osobe.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem 715 osoba potvrđeno pet novih zaraza koronavirusom, što je najveći broj novih dnevnih infekcija u zadnjih nekoliko tjedana.

Riječ je o 4 zaražene osobe u mjestu Jesenice i jednom slučaju u Ljubljani, objavila je slovenska vlada.

Kako prenose slovenski mediji, u tim slučajevima riječ je o "importiranju" virusa iz inozemstva, ili zarazi slovenskih državljana koji su boravili u inozemstvu, a svi kontakti s oboljelima koji su utvrđeni stavljeni su u karantenu i pod epidemiološki nadzor.

Zbog slučaja medicinske sestre kod koje je u petak potvrđen koronavirus gastroenterološki odjel opće bolnice u Jesenicama je bio privremeno izolitran, no danas je objalvjeno da su testovi 20-ak bolesnika koji su boravili na tom odjelu, te 40 zaposlenih pokazali negativan rezultat na novi koronavirus.

14-dnevna karantena određena je i učenicima jednog razreda u osnovnoj školi koji pohađa kći zaražene medicinske sestre, također u Jesenicama.

Unatoč spomenutim žarištima koji su zabilježeni zadnjih dana, Slovenija i dalje ima vrlo dobru epidemiološku sliku s ukupno 1484 slučajeva zaraze koronavirusom, pa je epidemija prošli tjedan i službeno prestala, a nastavljaju se mjere relaksacije na granicama, u gospodarskom i društvenom životu.

U bolnicama se sada nalazi samo nekoliko osoba primljenih zbog covida-19, a procjenjuje se da je samo 16 slučajeva aktivne infekcije koja bi se mogla prenijeti na druge osobe.


Reci što misliš!