Događaji

nevrijeme i kiša na zadarskom području

U Selinama i Starigradu palo više od 150 a u Zadru 70 litara kiše po četvornom metru

U Selinama i Starigradu palo više od 150 a u Zadru 70 litara kiše po četvornom metru

Tijekom petka ciklona se s pripadajućim frontalnim sustavom premještala preko Jadrana što je našem području donijela vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu i jako jugo s olujnim udarima. Jugo je, prema podacima DHMZ-a, na splitskom području puhalo na udare do 97 km/h.

Meteorološka vijest dana je obilna kiša koja je najviše pogodila sjevernu Dalmaciju i južnu Liku. Ekstremne količine oborine pale su u okolici Starigrada Paklenice i NP Paklenica.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, mjerna postaja Opsenica kraj Svetog Roka zabilježila je 154 litre kiše po kvadratnom metru do 18 sati.

Postaja Seline - Mala Paklenica je zabilježila 153, a Starigrad Paklenica 151 litri kiše po kvadratnom metru.

Poprilična šteta je počinjena u Selinama gdje su bujice nosile sve pred sobom, pa su vatrogasci imali pune ruke posla. Oborinske vode koja su stizale s padina južnog Velebita bile su pune mulja i kamenja. Tamošnji kamp pretrpio je značajnu štetu.

U Zadru je palo 70 litara kiše po kvadratnom metru. Za usporedbu, u Zadru prosječno u lipnju padne 50 litara kiše po kvadratnom metru. U srednjoj Dalmaciji najviše kiše do 18 sati palo je u Zadvarju, 41 litra, a na jugu je najviše palo u Grudi 58 litara po kvadratnom metru, doznaje Morski.hr.


Reci što misliš!