Događaji

5. lipnja

PP Vransko jezero obilježit će Svjetski dan zaštite okoliša

PP Vransko jezero obilježit će Svjetski dan zaštite okoliša
Dino Stanin/PIXSELL

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu UN-a na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša.

Ovogodišnja tema „Slavimo biološku raznolikost“ želi skrenuti pozornost da su u ovom trenu milijuni vrsta suočene s izumiranje i da nikada nije bilo važnije vrijeme za zaštitu vrsta i očuvanje biološke raznolikosti! 

Hranu koju jedemo, zrak koji dišemo, vodu koju pijemo i klimu koja čini naš planet pogodan za život ljudi daje nam priroda. Da bi brinuli o sebi, moramo brinuti i o prirodi. Zaštita Zemlje znači i zaštitu ljudi. 75 % zaraznih bolesti su zoonoze, odnosno prešle su s divljih životinja na čovjeka. Uzrok povećanom riziku za prelazak patogena s divljih životinja na ljude je uništavanje njihovih prirodnih staništa, ilegalna trgovina divljim životinjama i njihovo nekontrolirano korištenje. Priroda nas upozorava. 

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je da ukaže na snagu pojedinca u kreiranju zdrave budućnosti za sve. Reciklirajte, smanjite potrošnju jednokratne plastike, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, izbjegavajte vožnju automobilom kada je to moguće. 

Provedite ovaj i sljedeći vikend u Parku prirode Vransko jezero! Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Park posjetiteljima daruje stručno vodstvo biologa na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu, uz kupljenu osnovnu ulaznicu. Besplatno edukativno vodstvo održat će se 6. i 7. lipnja te 13. i 14. lipnja u vremenu od 14:00 – 15:00 sati. Broj sudionika u edukativnom vodstvu je ograničen pa svi zainteresirani mogu rezervirati svoje mjesto na broj 023/383-181 ili mail adresu: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr, najkasnije do petka u 15:00 sati. Vrijeme je za prirodu!


Reci što misliš!