Događaji

trn u oku

Ribnjak u perivoju Vladimira Nazora ponovo "diše"

Ribnjak u perivoju Vladimira Nazora ponovo

Tragom fotografije zapuštenog zadarskog ribnjaka u perivoju Vladimira Nazora objavljenoj u grupi na Facebooku "Trn u oku", provjerili smo gdje su i što rade djelatnici gradske tvrtke zadužene za njegovo održavanje, Nasadi d.o.o.

Od kad znam za sebe, ovo je bilo moje omiljeno mjesto u parku. Znam da mnogi sugrađani često dovode djecu iz istih razloga zbog kojih sam i ja kao dijete voljela ovo mjesto. Prije mjesec dana ribnjak je u potpunosti očišćen, ali prskalica koja bi trebala dovoditi svježu vodu ne radi, i to već jako dugo. Lani je jedva škropila, ali bar je to bilo nešto. Sada, pod ovim temperaturama vode ima jedva pedalj, a algi pola od toga. Ribice ovog puta nisam uočila, a prije par dana borile su se plivati između tih gustih algi. A one dvije kornjače, teško da će izdržati dugo. Jedna tužna slika gradske zelene oaze - napisala je jedna Zadranka uz sliku zapuštenog ribnjaka (gore).

Odgovor nam je uputio direktor Nasada, Lenko Ugrinić, kazavši kako je ribnjak temeljito uređen i uklonjen je talog, lišće i smeće, ali je upozorio na činjenicu kako se ribnjak neprestano "puni" otpadom, posebno vikendom. 

- Prošle godine imali smo olujno nevrijeme kada su u srušena četiri stabla u blizini ribnjaka koja su svojim krošnjama do tada štitila ribe od napada ptica. Odlučili smo čistiti ribnjak sve češće, odnosno svaki tjedan. To je mjesto u perivoju drago mnogim Zadranima i našim gostima, poručio je Ugrinić.


Reci što misliš!