Događaji

mega projekti

Aglomeracije Preko – Kali i Biogradska rivijera spremne za potpis

Aglomeracije Preko – Kali i Biogradska rivijera spremne za potpis

Dvije velike aglomeracije na području Zadarske županije, Biogradska rivijera i Preko - Kali ispunile su sve preduvjete za potpisivanje gotovo milijardu kuna vrijednih ugovora za projekte izgradnje vodovoda i odvodnje.

Zaključak je to radnog sastanka zadarskog izaslanstva s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Markom Pavićem te ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem. 

„Ministri su potvrdili da naše dvije velike aglomeracije imaju pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju, a kroz iduća dva tjedna taj bi zaključak na Vladi trebao dobiti i formalnu potvrdu. S obzirom na stroga pravila Europske komisije, prije samih potpisa ugovora ministar Pavić će zatražiti povećanje limita ugovaranja, a vjerujem da će to biti riješeno u što skorijem razdoblju. Ovo je potvrda kvalitetno pripremljene dokumentacije na čemu naše jedinice lokalne samouprave sustavno rade već nekoliko godina“, poručio je župan Božidar Longin. 

U izaslanstvu Zadarske županije na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, gdje je središte hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, bili su i i gradonačelnik Biograda Ivan Knez, direktor tvrtke Komunalac Marin Colić, općinski načelnici Pakoštana Milivoj Kurtov, Sv. Filipa i Jakova Zoran Pelicarić, Pašmana Krešimir Ćosić, Preka Jure Brižić, Kali Marko Kolega te predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta. 

„Ovo su strateški projekti za našu županiju. Znamo svi koliko je izgradnja vodovoda i odvodnje važna za razvoj naših gradova i općina, kvalitetniji život svih stanovnika, a s obzirom da je riječ o otočnim i priobalnim naseljima dat će sigurno veliki zamah turizmu. Samo u mandatu Plenkovićeve Vlade do sada je za projekte na području Zadarske županije ugovoreno 2,6 milijardi kuna, a s ove dvije aglomeracije taj će iznos biti povećan za još milijardu. To je dokaz odlične suradnje s Vladom RH te kvalitetnog i sustavnog rada naših gradova i općina u pripremi projekata“, naglasio je Kalmeta.

Podsjetimo, u Zadarskoj županiji već su odobrena sredstva od gotovo milijardu kuna za dvije velike aglomeracije, Zadar – Petrčane (567 milijuna) i Nin-Privlaka-Vrsi (432 milijuna) na kojoj su radovi započeli prije godinu dana. 

 


Reci što misliš!